fredag 4 januari 2008

135 minuter närmare fastlandet

Planerna på en färjeförbindelse mellan Västmannaöarna och Bakkafjöru går framåt. Till priset av 5,6 miljarder isländska kronor (cirka 600 miljoner svenska kronor) ska öborna få en snabbare och mer pålitlig förbindelse med fastlandet som kan stå klar 2010.

Dagens färja angör Þorlákshöfn på fastlandet - det är visserligen ganska nära Reykjavík, men en onödigt lång seglats i de vindpinade vattnen runt Västmannaöarna. Restiden är nu två timmar och 45 minuter. Till Bakkafjöru, som ligger 12 kilometer nästan exakt rakt norrut från Hemön, blir den runt en halvtimme.

Färjan som nu är i trafik, Herjólfur, skrotas eller säljs. I stället byggs ett nytt fartyg som tar 50 till 55 bilar och omkring 300 personer. Tanken är att det ska bli sex till åtta avgångar i varje riktning dagligen, i stället för nuvarande två.

I den föreslagna budgeten för projektet ingår en ny färja för 1,8 miljarder isländska kronor, ny väg från Suðurlandsvegi (väg 1 - Þjóðvegur 1 eller Hringvegur) till Bakkafjöru för 450 miljoner och 3,4 miljarder för själva hamnbygget på sydkusten.

Den här lösningen skulle innebära en väsentlig förbättring för öborna. Det är visserligen ingen tunnel, men en snabbare och mer pålitlig förbindelse ökar naturligtvis möjligheterna för dem som vill pendla till arbeten och studier på fastlandet. Något som i sin tur kanske kan hejda befolkningsminskningen. I dag är nämligen ännu en dag med stormvindar i farvattnen runt Västmannaöarna - vilket betyder inställda avgångar eller att Herjólfur får åka i sidled till Þorlákshöfn.

Mer att läsa finns i den här rapporten. Bilden visar fastlandet omkring Bakkafjöru som skymtar från Storhöfði på Hemön.