torsdag 17 januari 2008

Astrópía spöade piraterna

Astrópía var årets stora succé på de isländska biograferna. Den spelade in 45 605 020 kronor under 2007. Bland de 20 mest framgångsrika finns ytterligare två inhemska filmer: Veðramót på tolfte plats och Köld slóð på sextonde plats, skriver Fréttablaðið.

Enligt nya siffror från branschorganisationen Smáís gick islänningarna på bio i genomsnitt 4,8 gånger under förra året. De köpte biobiljetter för 1,1 miljarder isländska kronor. Amerikanska filmer dominerar utbudet med en marknadsandel på cirka 80 procent. Isländska filmers andel är 9 procent. 2007 års mest populära utländska film var Pirates of the Carribean: At World's End.

I går var det premiär för vad som förmodas bli nästa isländska kioskvältare: Baltasar Kormákurs nya film Brúðguminn, som premiärvisades på Háskólabíó i Reykjavík i går. För Fréttablaðið beskriver regissören filmen som "tragikomisk". Baltasar Kormákur berättar vidare att den är inspirerad av ett drama av Anton Tjechov. Hilmir Snær Guðnason, som även gjorde huvudrollen Hlynur i genombrottsfilmen 101 Reykjavík, spelar brudgummen Jón.

Här kan du läsa om Baltasar Kormákurs besök på Stockholms filmfestival.

Bilden visar biografen Bíohöllin i Akranes - en fantastisk byggnad i ett fantastiskt läge. Som visar film varje söndag.Här är en trailer för Brúðguminn.