lördag 5 januari 2008

Boten mot isländsk abstinens

Att Sverige är ett u-land har Islandsbloggen tidigare konstaterat. Grunden för detta är naturligtvis att isländska delikatesser som skyr och godis som opal och djúpur inte säljs i Sverige.

Godis går förstås i någon mån att bunkra, men till skillnad från skyr och många andra färskvaror går det också att beställa från Island för att råda bot på abstinensen - även om det är allt annat än billigt.

Nammi erbjuder ett stort utbud av isländskt godis - nu även djúpur - samt bland annat haj, torkad fisk (harðfiskur), alkohol, tidningar, lax och köttprodukter.

Även Nordic store har djúpur, men priserna är snäppet högre än hos Nammi. Här finns dock ett större utbud av isländska prylar - från filmer och cd-skivor till kläder och böcker.

Den danska nätbutiken Best of Iceland har också ett ganska stort utbud - godis (djúpur), drycker, fisk, kött, med mera. Vissa varor är här betydligt billigare än hos de övriga nätbutikerna.

Sedan 1990 finns dessutom Islandsfisk i Sverige, ett företag som specialiserat sig på att sälja isländsk fisk till svenska hushåll. Nu ingår även godis i sortimentet. Fyra gånger om året åker fiskbilen runt stora delar av Sverige där kunder kan hämta sin beställning. Här är godiset snäppet billigare än hos Nammi och Nordic store - men de har inga djúpur...

(Vad som är så speciellt med djúpur kanske någon som inte smakat undrar. Tja, det är lakrits med chokladöverdrag som i sin tur har ett hårt "skal" som påminner om chokladlinsernas dito. Och det är helt enkelt väldigt, väldigt gott. Islänningarnas fixering vid lakrits och choklad tillsammans får dock vänta till ett senare inlägg.)

Även Grimsis säljer isländsk fisk i Västsverige, och tack och lov inte i samma megaförpackningar som Islandsfisk. I Grimsis sortiment ingår dock inget godis.

Eller har jag fel? Finns det någon butik i Sverige som säljer isländska matvaror? Tipsa Islandsbloggen!