lördag 12 januari 2008

Ett mer värdigt museum

Halldór Laxness-museet i Mosfellsbær utanför Reykjavík ska få en receptionsbyggnad och en ordentlig parkeringsplats, enligt ett regeringsbeslut, skriver Fréttablaðið. Isländska staten har köpt mark som ligger intill museibyggnaden Gljúfrasteinn, som också tjänade som paret Laxness bostad. Staten köpte huset 2002 - två år senare hade det renoverats och förvandlats till museum. Bæjarráð Mosfellsbæjar samtycker till förslaget.

I nuläget är museet något ogästvänligt - receptionen håller till i garaget och större delen av den lilla parkeringen upptas av Laxness vita gamla Jaguar.

Halldór Kiljan Laxness föddes 1902 och blev 95 år gammal. Han flyttade in i huset Gljúfrasteinn i Mosfellssveit 1945. Tio år senare tilldelades han Nobelpriset i litteratur med motiveringen: "För hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten." Laxness är alltjämt den ende isländske litteraturpristagaren.

Bland de mest kända och uppskattade verken finns Sjálfstætt fólk (Fria män), Íslandsklukkan (Islands klocka), Atómstöðin (Atomstationen) och Kristnihald undir Jökli (Själavård vid Jökeln). Genom mustiga, humoristiska skrönor och skildringar av den isländska strävan efter självständighet blev han något av en nationaldiktare - trots att många inte ställde upp på hans socialistiska världsbild.

Ett besök på museet är en trevlig utflykt från Reykjavík. För den som inte har bil är det dessutom enkelt att åka buss hit - nummer 15 går flera gånger i timmen till Háholt i Mosfellsbær, och fem gånger om dagen fortsätter buss 27 till Laxnes, gården mitt emot Gljúfrasteinn. En enkel resa kostar 280 isländska kronor (cirka 30 svenska kronor).