fredag 25 januari 2008

Ljus i finansmörkret

”Isländska börskungar på fall” - det budskapet trumpetar ekonomisajten E24 ut i dag - tyvärr i en artikel som är upplagd som ett skitsegt bildspel i 14 avsnitt som jag inte kan direktlänka till. Men poängen är att Islands sex ledande finansmän har tvingats se värdet på sina aktier minska från 60 miljarder svenska kronor till 35 miljarder på fyra månader.

Islandsbloggen har tidigare skrivit om de dystra profetiorna för den isländska ekonomin och börsens storspelare, framtidsutsikter som av ledande politiker avfärdats som nonsens.

I veckan fick isländska politiker välbehövligt stöd i en rapport från den franska storbanken BNP Paribas. Bankens analytiker anser att finansmarknaden lastade de isländska bankerna för investmentbolagens bekymmer, där i synnerhet turbulensen hos Gnúpur spred sig vidare till bankerna som i sin tur drabbades av högre upplåningskostnader.

Landsbanki rankas som den mest välmående isländska banken följd av Glitnir och Kaupþing, rapporterar Morgunblaðið. ”Islands bankväsende smälter inte”, skriver BNP Paribas i rapporten och medger samtidigt att de tvingats revidera sin attityd till de isländska bankerna.

Foto: Kaupþing