tisdag 8 januari 2008

Ljusen brinner till minne

Goslokanefn på Västmannaöarna uppmannar invånarna att lämna julbelysningen framme till och med den 23 januari. Detta för att minnas vulkanutbrottet på Hemön som började samma dag för 35 år sedan, skriver Eyjafrettir.

Utbrottet började klockan 01.55 den 23 januari 1973. I ett par dagar hade mindre seismisk aktivitet registrerats, men inget ovanligt för ett så utsatt område. En krater öppnade sig en kilometer från Hemöns centrum - i början omfattade den nästan tre kilometer. I princip hela ön täcktes snart av vulkanisk aska.

Befolkningen på Hemön, som då uppgick till omkring 5 000 personer, kunde evakueras av fiskeflottan. Fartygen hade turligt nog tvingats ligga kvar i hamn dagen innan på grund av dåligt väder. De första båtarna lämnade hamnen för evakueringen till Þorlákshöfn redan vid 02.30, bara en dryg halvtimme efter utbrottets början.

Hemön blev snabbt cirka två kvadratkilometer större, då lavamassorna skapade nytt land. Dessutom skapades berget Eldfell - som i dag är cirka 200 meter högt - av kratern. Alla dessa hotas nu av erosion.

I början av juli 1973 syntes inte längre något lavaflöde, och befolkningen kunde så småningom börja flytta tillbaka. Tefran har sedan dess bland annat använts till att förlänga flygplatsens landningsbanor och värmen från lavan har använts för att värma bostäder.

Bilden visar delar av Eldfell sedd från nordost.