tisdag 22 januari 2008

Völvan fick rätt - koalitionen spricker

I Völvans spådom för 2008 deklarerade hon bland annat att koalitionen i fullmäktige i Reykjavík skulle spricka, en förutsägelse som besannades i går när den liberale ledamoten Ólafur F. Magnússon deklarerade att han hädanefter samarbetar med Självständighetspartiet.

Den tidigare, mycket skakiga koalitionen höll bara i 102 dagar. Nu blir Ólafur F. Magnússon borgmästare (vilket motsvarar kommunstyrelsens ordförande) i omkring ett år, innan Självständighetspartiets Vilhjálmur Þ. Vilhjálmsson tar över till mandatperiodens slut.

”Det här kom som en total överraskning. Ärligt talat kan jag inte ens minnas något tillfälle där en majoritetskoalition har avsatts utan ett skäl”, sa avgående borgmästaren, socialdemokraten Dagur B. Eggertsson.

I valet 2006 var Självständighetspartiet bara en röst från egen majoritet i fullmäktige. Liberalernas enda mandat är alltså tillräckligt för att splittra koalitionen av mindre partier som höll Självständighetspartiet från makten. Det är den sjätte borgmästaren i Reykjavík på fem år.

”Vi kan försäkra er om att den här majoritetskoalitionen vilar på en solid grund baserad på sakfrågor”, sa Ólafur F. Magnússon vid en presskonferens i dag.

Att koalitionen skulle spricka var alltså en av Völvans spådomar inför 2008. Frågan är om det nu bara är att räkna med två vulkanutbrott, bättre fiske och att Island går i valutaunion med Kanada eller Sverige också.