lördag 16 februari 2008

Läsarbrev - saker att göra i Reykjavík

En läsare som aldrig tidigare varit på Island frågade efter tips på saker att se och göra under fyra dagar i Reykjavík i mars. Nedanstående är vad jag skrev ihop på en kvart - och är en hyfsat klassisk men allt annat än heltäckande miniguide.

Shopping: Skit i Kringlan och Smáralind som är stadens två största shoppingcentrum. Här finns i princip samma kedjor som i Sverige - med den lilla skillnaden att allt är betydligt dyrare.

Om du är modeintresserad finns en hel del bra småbutiker kring Laugavegur och Skolavördustígur - inte billigt, men mycket från lokala designers. Till exempel underbart knasiga Dead men även lite mer konventionella saker. Det här området, som ligger centralt i Reykjavík, är över huvud taget det bästa för shopping. Flera skojiga gallerier, skivbutiker (bland annat 12 Tónar och Smekkleysa), juvelerare och annat finns här - samt en affär som inte gör annat än kränger tomtar och pynt till de julgalna islänningarna och en annan turist året om.

Loppmarknaden Kolaportið vid hamnen är också skoj - öppet lördagar och söndagar.

De klassiska ställena för den som vill smaka på utelivet i Reykjavík är främst Kaffibarinn, samt Sirkus - om det finns kvar. Ännu mer klassisk blir kvällen om den avslutas med korv hos Bæjarins beztu pylsur.

Reykjavíks stadskärna är ganska liten och det mesta finns inom promenadavstånd. Av museerna tycker jag Þjóðmenningarhúsið, Kulturmuseet, är bäst. Ibland finns här mossiga utställningar av gamla isländska handskrifter, ibland väldigt spännande. Och plus för ett trevligt fik.

Ni åker ju när det tyvärr finns en viss risk att vädret kan vara besvärligt. Om det är fint skulle jag rekommendera en tur till Viðey, som kan vara otroligt vackert. En smak av hur livet i en lite mindre isländsk stad kan vara får du genom att ta stadsbussen, Straetó, till Akranes. Oerhört sömnigt men med en fin strandpromenad. En något dyrare utflykt är Västmannaöarna, som ligger 25 minuter från Reykjavík med flyg (det finns en färja som tar evigheter men i dessa blåsiga vatten är det snudd på sjösjukegaranti). Boka hos Air Iceland.

Om ni vill se några klassiska isländska sevärdheter finns det dagturer som innefattar Geysir, Gullfoss (bilden) och Þingvellir - boka enklast hos BSÍ eller hyr bil över dagen. Om bara vädret är okej är det inga problem att köra bil på Island.

Utomhusbadet Blå lagunen är både uppskrivet och populärt - inte oförtjänt. Ni kan pricka in det på vägen till eller från flygplatsen i Keflavík. Emellanåt kan det vara lite turisthysteriskt, men kanske inte i mars. Men det går att ha precis lika mysigt i något av de många kommunala badhus som finns i stan. Alla har hotpots i det fria, och det lustiga är att ju djävligare vädret är desto bättre känns det.

Om du är modig eller har en okänslig mage kan du förstås testa på underliga isländska specialiteter som rutten haj eller fårskalle. Men om du vill käka isländskt utan att känna stanken av vikingatiden är Icelandic Fish and Chips ett bra val, färsk och ljuvligt sprödbakad fisk som serveras med ugnsbakad potatis, sallad eller annat smaskigt plus en lätt dipsås, skyronaisse, gjord på skyr. För att vara Reykjavík är det dessutom ganska överkomligt prismässigt.

Missa inte heller min favorit, djúpur, chokladdoppad lakrits med krispigt överdrag. Finns i alla matbutiker och smakar fantastiskt.

Hoppas tipsen är till någon hjälp. Trevlig resa!