tisdag 26 februari 2008

Norsk tunnel väcker nya krav

Den 23 februari öppnades världens djupaste tunnel som ger ökommunerna Hareid, Herøy, Sande och Ulstein fast förbindelse med det norska fastlandet. Den 15 kilometer långa tunneln har tagit fem år att bygga och kostar 970 miljoner norska kronor, 44 000 kronor per öbo. Delar av tunneln ligger 287 meter under havsytan.

Det tekniskt mycket avancerade tunnelbygget används nu av Eyjar.net som ett slagträ i debatten om en tunnel mellan det isländska fastlandet och Västmannaöarna. När tunnelprojektet fått avslag eller skjutits på framtiden har de främsta anledningarna varit höga kostnader, frågetecken kring teknikens framsteg och risken för vulkanisk aktivitet i området.

Här kan du läsa mer om diskussionerna kring en tunnel mellan Västmannaöarna och fastlandet.

Även i Vestfirðir, Västfjordarna, växer befolkningens krav på en tunnel - här mellan Ísafjörður och Súðavík. Den snirkliga väg som finns i dag på den smala landtungan mellan berg och hav är ofta avstängd under vintern, då snöröjningen är näst intill obefintlig i denna avlägsna del av landet där hårda vindar, kraftiga snöfall och laviner som rullar ner för bergen sidor, över vägen och ut i havet, tillhör vardagen. I nuläget har 807 personer skrivit på en namninsamling för en tunnel.

Sedan 1996 finns en tunnel som förbinder Ísafjörður, Västfjordarnas nav, med Suðureyri och Flateyri. Flateyri är mest känt för den lavin som 1995 dödade 20 människor.

Illustration: Statens Vegvesen