tisdag 19 februari 2008

Självständighet för Västmannaöarna?

Vilka följer efter Kosovo och utropar självständighet? Kanske Transnistrien eller Baskien? Eller Västmannaöarna?

I kölvattnet av Kosovos självständighetsförklaring och en mängd utlovade erkännanden av det nya landet har Visir.is pratat med Västmannaöarnas borgmästare Elliði Vignisson om hans syn på att kapa banden med Island.

Under 1990-talet fördes diskussionen ibland med stort allvar, berättar han. Målet var då ett visst självstyre liknande det Storbritannien har gett Isle of Wight. Men planerna rann ut i sanden, trots att de hade ett visst stöd framför allt hos den äldre delen av befolkningen. Kanske kan förslaget också ses som ett avståndstagande från fastlandet, som i sin tur misslyckats med att ge Västmannaöarna en fast förbindelse med Island.

"Vi klarar det mesta själva”, säger borgmästaren, men betonar samtidigt att det knappast rör sig om någon ”hostile takeover” från Islands sida.

Befolkningen på Västmannaöarna har länge sett sig själva som öbor i första hand och islänningar i andra hand. Några större skillnader i invånarnas mentalitet har jag inte noterat, men öborna ser gärna sig själva som gladare, vänligare och mindre stressade än fastlandsbefolkningen. Något som sannolikt kan bero på att Västmannaöarna av naturliga skäl är ett litet samhälle med täta band mellan invånarna. Dessutom tycker många att deras dialekt - i den mån det över huvud taget går att tala om isländska dialekter - är mjukare och mer sjungande, framför allt i jämförelse med det något hårdare uttalet av i synnerhet konsonanter som finns kring Akureyri. Sett till språkmelodin ligger öbornas isländska något närmare färöiskan.

Några reaktioner från regerings- eller alltingshåll har ännu inte kommit på Elliði Vignissons uttalanden. Men så länge fisket ger stora inkomster är begränsad självständighet åtminstone inte ekonomiskt omöjligt.

Inga kommentarer: