torsdag 19 juni 2008

Guiden till guideböckerna

Det finns massor av guideböcker till Island. Vissa är små och billiga och räcker kanske för den som gör en weekend-resa till Reykjavík. Andra resehandböcker är gedigna luntor lämpliga för den som upptäcker Island på egen hand, men är överkurs för den som väljer turistbussar för utflykterna.

Här är Islandsbloggens recensioner av sju av de vanligaste guideböckerna på marknaden. Betygsskalan går som vanligt mellan en och fem påsar Djúpur - där fem påsar förstås smäller högre än en.

Lonely Planet: Iceland:
En klassisk serie guideböcker vars Islandsvolym trots allt är den bästa på marknaden. Uppdaterad och gedigen, innehåller oerhörda textmängder, helt okej svartvita kartor och en fin närvarokänsla. Är kanske lite si och så med att våga hissa och dissa, men bjuder sammantaget på den bästa helheten av Islandsguiderna även om det finns andra som är bättre på enskilda punkter. Känns komplett när det gäller såväl historisk bakgrund som geografi, stadsliv, natur och olika typer av listningar. Visst kan det digra materialet vara lite overkill för den som tillbringar två dagar i Reykjavík - men hellre en bra guide att sålla och skumma ur än standardtråket som du ibland kan få på köpet över ett par sidor i en dagstidning. Om du bara ska köpa en enda guidebok är det den här. Kostar 162 kronor hos Adlibris.

The Rough Guide to Iceland:
Rough Guides är ett snudd på lika klassiskt resehandboksförlag som Lonely Planet. Och det är egentligen en smaksak vilken bok du väljer - båda är oerhört genomarbetade och detaljerade. Fördelarna med denna Rough Guides-volym är att den är roligare att läsa och lite typiskt surmulet brittisk i sina omdömen. Och författarna vågar, på gott och ont, välja och verkligen guida lite mer. På minuskontot hamnar omfånget - Lonely Planet känns mer strukturerad och användarvänlig samt innehåller betydligt mer text, och framför allt små recensioner av allt från matställen och hotell till resvägar och sevärdheter. Där kunde "The Rough Guide to Iceland" varit mer generös. Kostar 178 kronor hos Adlibris.

The Bradt Travel Guide: Iceland:
En uppstickare som gavs ut för första gången i mars i år. Innehåller de mest gedigna skildringarna av Islands historia och samhällsliv. Är precis som Lonely Planet och Rough Guides mycket bläddervänlig, detaljerad och välskriven och håller nästan samma höga klass när det gäller närvarokänsla och tips. Det grafiska upplägget är även detsamma - ett par sektioner med färgbilder men i övrigt består illustrationerna av kartor i svartvitt. Men det är den första volymen och det märks på ett antal barnsjukdomar. Trots en senare pressläggning än Lonely Planets och Rough Guides senaste upplagor har Bradt fler inaktuella uppgifter - här finns hänvisningar till restauranger och barer som slog igen redan för ett år sedan. Något annat underligt är att den gärna listar dyra jourbutiker men hoppar över lågprisbutiker - vilket känns som väsentlig information med tanke på att prisskillnaden kan vara upp till 74 procent (läs mer om det här). Den missar även en hel del platser - Súðavík och Hella är till exempel knappast världens metropoler, men det är bara några av alla de orter som saknas. Nog så viktigt för den som faktiskt ger sig ut på landsbygden. Än värre är förväxlingen av vägarna 862 och 864 (den ena farbar för personbilar, den andra långt ifrån) i nationalparken Jökulsárgljúfur - den som följer författaren Andrew Evans råd och har en vanlig personbil lär behöva bärgningshjälp för att komma därifrån. Dessutom bjuder Bradt på en obegriplig transkriberingsregel av isländska namn som inte följs konsekvent, plus ett stort antal irriterande korrekturfel på olika platser och personer samt ett snålt register. En bra bok som på grund av stavfel och ibland bristande struktur (hoppen mellan platser på fastlandet och öar känns ofta allt annat än logiska) ändå ger ett slarvigt intryck. Den tillför en hel del men hade behövt gå igenom en ytterligare fakta- och språktvätt innan den kom ut på marknaden - den fjärde Djúpur-påsen satt mycket långt inne. Kostar 180 kronor hos Adlibris.

Fyris reseguider: Island:
Ganska okej för att vara en lågbudgetguide. Är visserligen varken detaljerad eller insiktsfull, men den känns inte lika vilsen som Berlitz, konkurrenten i samma prisklass (se nedan). Luktar tyvärr även massproduktion lång väg. Översättaren (från engelska) har gjort ett halvtaskigt jobb och kartor och grafik har inte översatts alls. Konsekventa felstavningar av namn som Borgarnes, Siglufjörður och Jóhannes Sveinsson Kjarval inger inte förtroende och skvallrar om usel korrekturläsning och dålig koll på Island. Fult redigerad. Och Rowland Mead har skrivit sisådär trehundrafemtioelva andra resehandböcker - Island är således allt annat än hans specialitet, men det är ett hyfsat habilt jobb från en rutinerad men småtråkig och förutsägbar guide. Men den medföljande kartan är riktigt bra - den håller som vägvisare runt hela Island för den som litar till ringvägen och inte ger sig ut på vandring eller vildmarksäventyr. Synd bara att boken inte håller samma klass. Kostar 108 kronor med karta och 79 kronor utan hos Adlibris.

Insight Guides Iceland:
Ges ut i samarbete med Discovery Channel - något som borgar för ett högklassigt bildmaterial. Högklassigt tryck med massor av storslagna landskapsfotografier i färg. Mer en bok för soffan än för ryggsäcken. För det senare känns den lite för stor och hundöronovänlig. Texterna är välskräddade men inte särskilt detaljerade eller initierade. Ger ändå en god överblick och fungerar säkert bättre hemma som inspiration än som guide på plats. Kostar 162 kronor hos Adlibris.

Globetrotter Island Guide: Iceland:
Ännu en guidebok som lever högt på ett fint bildmaterial tryckt på högklassigt papper - och ännu ett alster av Rowland Mead. Snäppet bättre texter och överskådlighet i Insight Guides-boken, i övrigt känns de tämligen likvärdiga. Utmärkt för den som vill känna resesuget växa vid köksbordet, men det finns ett antal guideböcker som är bättre och smidigare på plats. Kostar 173 kronor hos Adlibris.

Berlitz reseguide Island:
Tunn och ytlig men väldisponerad. Innehåller dessutom en av planetens fånigaste bildtexter: En ung kvinna vars namn vi inte får veta sitter vid en bar - och förlaget slår till med: "Ung isländska ser framtiden an". Och det är väl ungefär den närvarokänsla, äkthet och detaljrikedom Berlitz bjuder på i ännu en massproducerad plastguide. För den som är nöjd med något att bläddra i under flygresan till Reykjavík räcker den kanske, men den som tänker röra sig utanför huvudstaden klarar sig minst lika bra med de annonsfinansierade gratisguider som finns hos turistbyråer och hotell. Opersonligt, tråkigt och med rätt taskig koll - nattlivsavsnitten är direkt pinsamma och författaren verkar aldrig ha satt sin fot i vissa av de områden som beskrivs - överblick utan inblick, typ. Men känns tack vare bättre översättning och korrektur ändå snäppet mer förtroendeingivande än lågbudgetkonkurrenten från Fyris förlag. Kostar 64 kronor hos Adlibris.

Och varför prishänvisningar till Adlibris? Jag är inte Blondinbella, men priset är inte oväsentligt och de brukar ofta vara snäppet billigare än Bokus...

Den som inte orkar bry sig om reseguider över huvud taget hittar några av Islandsbloggens tips på saker att göra under några dagar i Reykjavík här.