onsdag 11 juni 2008

Restaurangguide: Billigt och bra i Reykjavík

Den isländska kokkonsten dras utomlands med ett både hemskt och besvärligt rykte. För många är isländsk matlagning synonymt med nedgrävd rutten haj, fårtestiklar och torkad fisk - mat från en svunnen tid som numera nästan bara lever kvar i Þorrablot-traditionen.

Långt in på 1900-talet bestod den isländska kosten till stor del av potatis och fisk, ofta torsk eller sill, serverad stekt, saltad, inlagd eller som plokkfiskur, en delikat och egensinnig fiskgratäng ofta gjord på torsk eller kolja som trimmats till perfektion på en av Reykjavíks mest uppskrivna restauranger, Þrír Frakkar.

Men de tar 2 690 isländska kronor för plokkfiskur - vilket inte är särskilt dyrt sett till priserna på Island, men kanske inte vad maten får kosta varje kväll under en resa.

Därför presenterar Islandsbloggen i sann konsumentupplysningsanda en guide till ett antal restauranger i Reykjavík som är både bra och billiga - där det senare innebär att det går att käka lunch för runt 1 000 isländska kronor. Betygsskalan går som vanligt från en till fem påsar Djúpur.

Grænn kostur på Skólavörðustigur 8B är Reykjavíks bästa vegetariska restaurang. Här serveras fräsch, ekologisk och nyttig mat med stil och smak.

Á næstu grösum på Laugavegur 20B är också en helvegetarisk restaurang med generösa öppettider och mycket centralt läge. Nyttigt och ekologiskt med uppskattade temamenyer. Efterrätterna är dock snäppet bättre än luncherna - nötspäckade pajer och smaskiga chokladkakor är en specialitet.

Maður lifandi på Borgartún 24 serverar medveten mat - mycket organiskt och fritt från underliga tillsatser - vilket innebär framför allt grönsaker men ibland även fisk och kyckling.

Icelandic Fish and Chips på Tryggvagata 8 är en av Reykjavíks mest prisvärda budgetrestauranger. Men den flottiga brittiska paradrätten har fått en unik, isländsk touch. Du väljer själv vilken sorts färsk fisk du vill ha och kompletterar med krispig potatis, hälsosamma lökringar eller sallader baserade på potatis, grönsaker eller mango. I stället för majonnäs eller remouladesås serveras skyronnaise, dressing gjord av skyr och färska kryddor. Delikat och annorlunda.

Sushi Smiðjan på Geirsgata 3 är mest för take away. Ett givet alternativ en klar och solig dag är att ta med sig sushin och sätta sig någonstans vid den närliggande hamnen och titta ut över Faxaflói och andas in den salta, friska luften och njuta av fräsch, högklassig sushi.

Shalimar på Austurstræti 4 serverar prisvärd mat med en organisk och hälsosam inriktning. Habilt ställe med indiska och pakistanska rätter på menyn. Ett bra lunchställe som saknar det lilla extra. Detsamma gäller naanbröden.

Kina husið på Lækjargata 8 känns snäppet mer oinspirerat. Kinamat i traditionellt västerländsk smakfattig bufféstil. Ett bra alternativ för den som vill bunkra i magen inför en vildmarkstripp. Få vegetariska alternativ.

Krua thai på Tryggvagata 14 är betydligt skojigare. Gigantiska portioner till rimliga priser i en lokal som inte precis är stadens mest stämningsfulla. Prisvärt och smakrikt.

Kaffitería på Perlan har också flera bra lunchalternativ. Att gå loss på den stora salladsbuffén är det roligaste, men här finns även pizza (nja...), pannkakor (ja!), soppa och smörgåsar. Perlan känns lite smått avsides - men för den som blivit hungrig av besöket på det utmärkta Sögusafnið (Sagamuseet) finns det alltså tack och lov ett alternativ till den flådiga roterande lyxrestaurangen som serverar pretentiösa rätter till anskrämliga priser.

Hotel Cabin på Borgartún 32 vinner kanske inte heller några magnifika utmärkelser för lunch- och middagserbjudandet, men här finns en schyst salladsbuffé som även innehåller pasta, soppa och en dagens rätt. Fräscht och mättande.

Fljótt og gott på Vatnsmýravegur 10 (vid bussterminalen BSÍ) och Sundabraut 2 serverar isländsk husmanskost precis som mamma lagar den - det är åtminstone så de marknadsför sig själva. Och det är till deras drive through-lucka Arnaldur Indriðasons polis Erlenður Sveinsson kommer för att köpa svið, fårskalle, att ta med sig hem och mumsa på. Ett ställe som många arbetare gillar men på grund av sitt läge också drar en hel del turister. Plokkfiskur, saltfisk och traditionell isländsk köttsoppa tillhör menyns favoriter - och här finns ingen, som det heter i Brottsplats Jar City - "guacamole-skit". Miljön är verkligen inget extra, men det är också det som ger stället en viss kärv charm. Förutom varmrätter och lunchbuffé finns även hamburgare, soppa, pizza och smörgåsar. Öppet dygnet runt.

Ikea på Kauptún 4 i förorten Garðabær är förmodligen allra billigast för den som vill ha lagad mat till lunch (från 340 kronor) men det smakar sisådär. Om någon lyckats tuta i dig den där ruttna hajen kan du i alla fall trösta dig med att här finns pålitliga svenska köttbullar med lingonsylt. Dessutom finns en hyfsad frukost för kalaspriset 195 kronor.

Det här är förstås bara några av de ställen som serverar förhållandevis billig mat i Reykjavík. Hos Visit Reykjavík finns en lista som omfattar merparten av stadens restauranger.

Dessutom finns det gott om traditionell snabbmat både hos isländska restauranger och utländska kedjor som Mc Donald's, Domino's, Pizza Hut och Subway. I många matbutiker finns en liten salladsbar och någon form av dagens rätt, ofta soppa med bröd, för runt 500 isländska kronor. På bensinstationerna finns i regel hamburgare, korv, pizza och smörgåsar. Även här brukar priserna ligga under tusenlappen.

Om även det svider väl mycket i plånboken finns alltid Bæjarins beztu pylsur, korvkiosken invid loppmarknaden Kolaportið, med ett magiskt rykte. Eina med öllu är kanske den mest klassiska beställningen du kan göra på Island.

Men för den som inte bryr sig om priser finns det mängder av ambitiösa restauranger som gärna suger in obekymrade turister med glödande kreditkort som gärna betalar nästan 5 000 kronor för den obligatoriska fiskbuffén på Restaurant Reykjavík...

Här kan du läsa mer om skyr.
Här kan du läsa mer om Bæjarins beztu pylsur.
Här kan du läsa mer om Þorrablot.
Här kan du läsa mer om Grænn kostur.

Bilden visar friterad torsk med ugnsrostad potatis och skyronnaise på Icelandic Fish and Chips.