onsdag 16 juli 2008

Nya ägare skapar tvist om Kerið

De nya ägarna till Kerið (bilden) vill att besökare betalar för att få se den vulkaniska kratersjön. Detta trots att ägarna tidigare lovat att inte avgiftsbelägga området, skriver Morgunblaðið.

Kerið skapades för cirka 3 000 år sedan. Kratern är cirka 55 meter djup, 170 meter bred och 270 meter lång. Vattnet får sin mörkblå färg av mineraler som finns på sjöns botten. Vattendjupet är sju till tio meter.

Kerið är en av flera vulkaniska kratersjöar på Island, men är tveklöst en av de vackraste och mest välbesökta. Ett stopp här ingår bland annat i många turer runt den så kallade gyllene cirkeln - researrangörer överväger nu att hoppa över Kerið om inte ägarna skrotar tankarna på att ta betalt. Avgiftsplanerna har också fått hård kritik.

I den gyllene cirkeln ingår i regel även vattenfallet Gullfoss, gejsrarna och de varma källorna vid Geysir och den gamla alltingsplatsen Þingvellir. Här är risken för att privata ägare ska kunna stänga ute besökare i princip obefintlig - något som klubbades i våras då den isländska staten köpte hela Geysir-området. Läs mer om det här.