måndag 7 juli 2008

Om klimat och väder på Island

Valet av namn på Island och Grönland är förvirrande. Det istäckta Grönland och det lavagrönskande Island borde liksom ha bytt med varandra - om det inte vore för vikingar som när det begav sig ville sälja in Grönland till lättlurade stackare respektive blev skitdeppiga över förhållandena på Island.

Island är blött, blåsigt och kallt. Kanske inte så kyligt som många tror, men de havsströmmar som omger ön ser till att klimatet sällan är riktigt kallt men heller aldrig särskilt varmt.

Men det finns också fördelar med det milda klimatet. Den som är åskrädd borde trivas på Island - åskväder är nämligen sällsynta. Det blir sällan så varmt att förutsättningarna för åska finns. I mars 1865 omkom dock tre personer sedan de träffats av blixten.

Köldrekordet sattes under vintern 1918 då befolkningen prövades av kylan. Den 22 januari sjönk temperaturen till -39,7 grader i Grímsstaðir och Möðrudalur i öster. I stora delar av landet är medeltemperaturen vintertid strax under nollpunkten. I framför allt Västfjordarna och på höglandet är det betydligt kallare, men genomsnittstemperaturen brukar sällan vara under -10.

Juli är den varmaste månaden med en medeltemperatur på 11 grader i söder. Klimatet blir dock ständigt något varmare, och temperaturerna har stigit konsekvent under de senaste tio åren. Värmerekordet är på 30,5 grader vid Teigarhorn i sydost och sattes den 22 juni 1939. Den varmaste dagen i Reykjavíks historia inträffade så sent som den 11 augusti 2004, då temperaturen var 24,8 grader.

Islands geografiskt utsatta läge gör att det ofta är mycket blåsigt, framför allt på Västmannaöarna sydväst om fastlandet. Här är stormar vanliga, och här uppmättes också den högsta vindhastigheten i landets historia, 220 kilometer i timmen. Stormar förekommer också ofta på höglandet.

Nederbörden i söder ligger i snitt på omkring 2 000 millimeter om året. I norr är det betydligt torrare och årsnederbörden är i regel mellan 400 och 1 000 millimeter.

Klimatet är vintertid kyligare och klarare i norr - och skiner solen här är det sannolikt molnigt med snö eller regn i Reykjavík, och vice versa. Temperaturen varierar också något mer i norr på grund av att vädret ofta är mer klart.

I juni i år sken solen över Reykjavíkområdet varje dag, som längst 17,6 timmar utan avbrott. Vid Öxnadalsheiði i norr föll snö i månadsskiftet - något som är relativt ovanligt efter midsommar.

I dag kom det efterlängtade beskedet om att de största vägarna på höglandet nu har öppnat för trafik. Gæsavatnaleið, Emstruleið och Dynjuleið är dock alltjämt stängda, skriver Vísir.is. Höglandsvägarna är ofta bara öppna under ett par månader under sommaren. De blir ofta oframkomliga tidigt på hösten på grund av snö.