tisdag 8 juli 2008

Svenskt mästerskap i Islands nationalsport

I helgen avgörs SM i glíma-brottning på Historiska museet i Stockholm. Idrotten är Islands nationalsport. På lördagen avgörs mästerskapet men nyfikna får testa sporten efter tävlingarna och på söndagen kan intresserade åter pröva på glíma.

Glíma är en kampsport med anor från vikingatiden då den var ett sätt att träna stridskonst. På Island är brottningstraditionen obruten.

"Eftersom sporten har anor från vikingatid är Historiska museet ett perfekt ställe att hålla SM på. Det är en väldigt publik sport där man får se riktig kamp. Man kan räkna med ett avgörande kast inom en minut", säger Lars Magnar Enoksen, domare och tidigare både svensk och nordisk mästare i glima, i ett pressmeddelande.

Glíma somnade in under 1900-talets början i Sverige på grund av svagt intresse, men har fått en liten renässans genom eldsjälen Lars Magnar Enoksen. Han startade en glíma-klubb i Malmö under 1980-talet, och i dag finns också klubbar i Sundsvall och Stockholm. Med tre föreningar och ett trettiotal aktiva är glíma Sveriges minsta idrott med officiell mästerskapsstatus.

Tre grenar med olika grepp ingår i glíma-tävlingen: Byxtag, ryggtag och lösa tag. Deltagarna bär ett glíma-bälte med remmar om bägge låren. Det är även tillåtet att fälla motståndaren med benen.

"Jag är både intresserad av historia och olika kampsporter. Det var en slump att jag hörde talas om glima som överlevt i obruten tradition på Island. Jag tycker att det är viktigt att den här sporten inte dör ut", säger Lars Magnar Enoksen.