fredag 19 september 2008

Arnaldur Indriðason om nya boken

Myrká blir titeln på Arnaldur Indriðasons (bilden) nästa roman om polisen Erlendur Sveinsson. Boken ges ut på isländska lagom till julhandeln nästa år.

Myrká blir Arnaldur Indriðasons tolfte bok, och den nionde deckaren med samma persongalleri. Den förra boken, Harðskafi, sålde 30 000 exemplar på Island inom loppet av några få månader, vilket innebär att den finns i bokhyllan hos var tionde islänning.

Forlagiðs förväntningar på Myrká är inte mindre den här gången. "Vi har trolltro på Arnaldurs nya bok", säger förläggaren Egill Örn Jóhannsson till Fréttablaðið, och förutspår att även den sätter nytt försäljningsrekord.

Enligt Arnaldur Indriðason handlar den kommande boken, som han beskriver som en "spökhistoria" som börjar med en våldtäkt, där en man vill tvinga en kvinna ned i en grav för att där dö tillsammans.

Nästa projekt för författaren är att skriva klart manuskriptet till filmatiseringen av Grafarþögn tillsammans med regissören Baltasar Kormákur. "Vi hoppas kunna börja med det någon gång under nästa år", säger Arnaldur Indriðason till Fréttablaðið.

Arnaldur Indriðasons böcker finns utgivna i över 60 länder och har sålt i över fem miljoner exemplar.

Foto: Björn Green/Norstedts