tisdag 16 september 2008

Recension: Frommer's Iceland

Vad är det egentligen som får vissa människor att skriva reseguider? En känsla av att allt som tidigare getts ut är så sunkigt, skittrist, föråldrat, felaktigt och missvisande så att destinationen förtjänar en ny reseguide? Eller att en förläggare som ser en lucka i det egna utbudet ringer någon tältande frilansare som knaprar på sina sista brödkanter för att dra in lättförtjänta pengar?

Förlaget Frommer's Iceland tycks höra hemma i den senare kategorin. Författarna Evan Spring och Zoë Weston har skrivit en guide som är precis som alla andra, bara lite sämre.

Boken passar förmodligen bäst för vandrare - den grupp som författarna är mest generös mot - och sämst för campare, personer som inte vill käka på restaurang varje dag och resenärer som besöker delar av västra Island, som här ignoreras helt eftersom det uppenbarligen var för besvärligt att ta landvägen till Västfjordarna. Det senare är förstås genuint uselt. Den som vill lära sig något om Islands kultur och historia kommer också att bli besviken.

Det snålas med kartor och här finns inga färgbilder. Frommer's Iceland är inte heller lika omfångsrik, heltäckande eller välskriven som Lonely Planet: Iceland eller The Rough Guide to Iceland, men så är den också några tior billigare hos både Bokus och Adlibris.

Den som älskar att störa sig på detaljer går däremot inte tomhänt. Författarna gnäller på flera museer för att de inte drar en tillräckligt tydlig skiljelinje mellan saga och verklighet, samtidigt som de själva bland annat återger berättelserna om Islands forna skogar som en sanning. Och under den tramsiga exlusivitetsetiketten "Special finds - those places only insiders only know about" samsas företeelser som i regel finns i vilken guidebok som helst - på vilket sätt är ett museum som nominerats till årets bästa en hemlighet?

Det är lätt att ana sig till vilka författarnas favoritregioner är - delar av Austurland får förhållandevis maffigt med utrymme jämfört med Västfjordarna. Men boken känns inte komplett i något område, och det begränsade urvalet av hotell och restauranger är varken förtroendeingivande eller klockrent.

För att vara första upplagan är det ändå en imponerande felfri bok. Årets tidigare nykomling, The Bradt Travel Guide: Iceland, var ett ambitiöst försök att knäcka de inkörda Lonely Planet och Rough Guides, men innehöll så många korrektur- och faktafel att den bara kan ses som ett komplement till mer pålitliga guideböcker. Frommer's Iceland gör sällan bort sig, men borde samtidigt vara bättre uppdaterad. Boken gavs ut i juli i år och innehåller tips på ställen som i vissa fall slog igen för ett år sedan. Att till exempel basunera ut att nedlagda Sirkus är en av Reykjavíks hetaste klubbar skvallrar inte om den bästa Islandskollen.

Betyg: Tre påsar Djúpur av fem möjliga.

Här kan du läsa Islandsbloggens recensioner av sju andra vanliga guideböcker.