lördag 11 oktober 2008

Centralbankschefen på väg att bli syndabock

Island hamnar i akut penningbrist. Ryssland sträcker ut en hjälpande hand. Det mest naturliga hade för många varit att vända sig till något av de nordiska grannländerna - något som bland annat Vinstri Grænnas Ögmundur Jónasson enligt Dv.is föredragit - eller Nato-medlemmar. Men Nederländerna och Storbritannien svarade med stämningshot och tonläget mellan britter och islänningar har inte varit så uppskruvat sedan det senaste torskkriget.

Norska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen varnar för att miljardlånet kan förändra den politiska bilden i regionen - till exempel kan ett skuldtyngt Island få svårt att ställa sig på tvären mot ryska krav i Arktis, skriver Vísir.is. Høyres partiledare Erna Solberg har skrivit till statsminister Jens Stoltenberg med kravet om att de nordiska länderna ska ställa upp och låna ut pengar till Island, rapporterar Morgunblaðið.

Varför vill Ryssland hjälpa Island? Vilka krav på motprestationer kan de ställa? frågar sig 24 stundir.

Det ryska miljardlånet har förklarats med ädla motiv. Men på gatorna är motiven ett skämt: Det tog bara två år från att USA lämnade Nato-basen i Keflavík tills den ryska björnen kom, typ. Bandet Baggalútur har en annan förklaring: Litla-Síbería (Lilla Sibirien), Västmannaöarna, blir ryskt för all framtid. Och ryssarna borde känna sig hemma i blåst och busväder.

Eller så är Nato-medlemskapet redan skrotat på rysk begäran - hos Varnarmálastofnun Íslands i Keflavík, Islands nygrundade försvarsorganisation, har nämligen Nato-skylten försvunnit från ingången, rapporterar Víkurfréttir konspiratoriskt.

Det politiska landet mellan länderna har ändå varit kärvt tidigare under året. Detta sedan ryska stridsflygplan vid upprepade tillfällen oanmält passerat isländskt luftrum.

Representanter för Internationella valutafonden, IMF, har inlett samtal med isländska företagsledare och politiker för att hjälpa till att reda ut den ekonomiska knipan, skriver Vísir.is. Det ser nu ut som att Ryssland och IMF enas kring lån till den isländska staten, skriver Morgunblaðið.

I går steg dock kronans värde med 0,74 procent till ett index på 199. Hur mycket den isländska kronan egentligen är värd är dock inte glasklart - en amerikansk dollar kostade i går mellan 97,50 och 225 isländska kronor, uppger Fréttablaðið.

I dag ska islänningar och britter försöka komma överens om hur Landsbankis brittiska sparkonto Icesave ska hanteras. Kontot har varit ett föremål för en het ordväxling de senaste dagarna sedan Island inte garanterat spararnas pengar och Storbritannien svarade med att ta över kontona med hjälp av terroristbekämpningslagstiftning. Enligt Morgunblaðið finns det även spekulanter som vill köpa Icesave.

Premiärminister Geir H. Haarde sa i går enligt Vísir.is att Island inte är bankrutt och att problemen kring isländska bankers sparkonton i andra länder ska lösas, ett ämne som lett till het ordväxling mellan Island, Storbritannien och Nederländerna. Geir H. Haarde sa även att en EMU-anslutning skulle reda ut problemen, skriver Reuters.

Seðlabanki Íslands ordförande Davíð Oddsson får hård kritik av ledande isländska socialdemokrater och vill få bort honom genom en misstroendeförklaring, skriver 24 stundir. De anser att riksbankens åtgärder har förvärrat den ekonomiska krisen.

Genom att i ett omöjligt läge försöka binda kronan vid en fast växelkurs kastade riksbanken ut onödiga miljoner för att kompensera kursmellanskillnaden, och genom att hålla fast vid den rekordhöga styrräntan på 15,5 procent valde många att låna i utländska valutor, främst euro - något som blivit ödesdigert för många islänningar sedan kronans värde rasat.

I går protesterade islänningar i Reykjavík mot Seðlabanki Íslands och Davíð Oddsson.

Här, här, här här, här, här och här kan du läsa om händelseutvecklingen den senaste veckan.

Svenskspråkiga medier om händelseutvecklingen på Island:
Ingves: Krisen tar flera år att lösa: Dagens Industri
Vad var det som hände? Katastrofveckan dag för dag: Dagens Industri
Isländskt drama med ironiska inslag: E24
Är pengarna säkra på banken? Aftonbladet
Riksdagsledamöter håller koll på Island: Sveriges Radio
Osäker framtid för isländsk turistindustri: Sveriges Radio
De litar på fisket i alla väder: Hufvudstadsbladet