tisdag 21 oktober 2008

Recension: Två gånger Iceland

Thomas Cook grundade världens första resebyrå och skapade motsvarigheten till dagens charterresor. Nu ges det ut guideböcker i hans namn. Och visst blir behovet av paketresor uppenbart när förlagets resehandböcker är så förvirrande.

Guideboken Travellers Iceland når hyggligt stora komiska höjder i Lindsay Bennett och Joan Gannijs totala oförmåga att få till de geografiska namnen. Det känns så pinsamt grundläggande: Vem litar på en guidebok som inte ens lyckas stava till platserna den visar vägen till? Och är det helt omöjligt att dra in en korrekturläsare som faktiskt har lite koll?

Travellers Iceland är inte en bok som kännetecknas av omsorg. Layouten skapar onödigt mycket bläddrande, och visst är det roligt med mycket färgbilder - där vissa är fina, andra lånade från Wikipedia och ett helt gäng hade behövt trimmas i Photoshop för att slippa hårda turistbildsblixtar i folks nyllen och hopplöst bleka färger. Men vettig korrektur och bildhantering är uppenbarligen för dyrt för Thomas Cook.

Andra minus: Det är snålt med kartor, att platserna i de olika regionerna listas i bokstavsordning gör boken hoppig (det är bara i alfabetet avståndet mellan Bolungarvík och Búðir inte är särskilt långt) och texterna är hyfsat korrekta men får det inte att bulta lite extra i resenerverna. Lindsay Bennett och Joan Gannij bjussar dessutom på de obligatoriska faktafelen - men det kanske finns något pedagogiskt i att slå i turister att den isländska polisen är beväpnad till tänderna.

Boken är utgiven i mars i år men har inte uppdaterats sedan förra sommaren. Det skvallrar inte heller om ambitioner.

Här finns pliktskyldiga genomgångar av de mest traditionella av Islands sevärdheter. Urvalet av klubbar, hotell och restauranger pekar mot att guiden riktar sig mer mot äldre än yngre. Språket är långt ifrån glödande, men känns tryggt. Den rika mängden bilder är förstås kul för den som vill känna lite på Island från läsfåtöljen. De betyder också att det innehållsmässigt är en ganska grund bok som har spridits ut på knappt 200 sidor. Det är långt ifrån Island i detalj och absolut inte som ensamt sällskap på vägarna.

Nåja. Ganska roligt är det i alla fall ibland. Min personliga favorit är det skönt tyskinspirerade Ísafjörðurdjüp.

Cathy Harlow arbetar som reseguide på Island. Kanske är det det som gör att Iceland utgiven av Landmark funkar betydligt bättre.

Landmarks och Thomas Cooks volymer har en hel del gemensamt. Båda dignar av färgbilder, är färska på marknaden men inte sista minuten-uppdaterade, de spretar över hela Island men går aldrig in i några djupare detaljer och de försöker inte ens kännas lite hippa.

Landmarks Iceland är en heltäckande bok. Kanske lite för kortfattad för att våga ge sig ut i obygden med, men säkert helt okej ihop med en bra karta. Östra Island får anmärkningsvärt lite utrymme - det är med andra ord förmodligen inte där Cathy Harlow vallar turister.

Om kartorna ibland ser amatördrulliga ut är fotografierna betydligt trevligare - här finns många strålande vackra bilder som inte hade skämts i en "riktig" fotobok. Plus också för en saklig men gemytlig ton och - vilket sorgligt nog inte går att ta för givet - frånvaron av irriterande sakfel och plågsamma stavningsförsök.

Däremot är redigeringen så usel att den pillar ned Icelands betyg från fyra påsar Djúpur till tre. Bilderna strösslas över sidorna på ett fantastiskt inkompetent sätt - läs om en landsdel på en sida, kolla på bilder från en annan på samma sida, och vice versa. Faktarutorna bryter av och stör läsningen av den löpande texten. Och att öka kägeln för att linjera i botten (ursäkta nördigheterna) har naturligtvis varje anständig formgivare eller redigerare fått svartlistat redan under första lektionen. Så inte här.

En guide till hotell och restauranger hade också suttit fint. Avsaknaden av dessa beror enligt författarna på att all information går att få på nätet och via telefon. Visst, men det är långt ifrån syftet med en sådan guide. Få hotell mejlar tillbaka att deras service suger och få restauranger skryter om att deras personal har en djävla pissig attityd även om kocken har en rutten dag vid spisen.

Trots en smårörig layout är ändå Landmarks Iceland en klart godkänd förberedelse- och inspirationsbok. Förlagets slogan är "Arrive informed" - och den känns faktiskt inte alldeles tokig.

Här och här kan du läsa fler recensioner av resehandböcker till Island.

Landmarks Iceland kostar 143 kronor hos Bokus och 158 kronor hos Adlibris. Thomas Cooks Iceland kostar 126 kronor hos Bokus och 133 kronor hos Adlibris.