fredag 14 november 2008

Carl Bildt utlovar svensk hjälp till Island

Internationella valutafonden, IMF, medger nu att de ständigt uppskjutna förhandlingarna om ett krispaket till Island beror på Icesave-tvisten, och inte på att IMF inte lyckats hitta Islands ansökan om stöd, skriver Morgunblaðið.

När Icesave-konflikten är löst väntar ett räddningspaket som enligt utrikesminister Carl Bildt delvis ska vara förhandlat under svensk ledning. "Jag hoppades att Island mycket snart skall kunna fullfölja sin förhandling med IMF, för därmed öppnas dörren för det omfattande nordiska stödpaket för Island som nu förhandlats fram under svensk ledning. Men ju längre det dröjer desto mer besvärlig riskerar landets situation att bli. Islands sak är vår", skriver han på sin blogg Alla dessa dagar.

Islands ambassadör i Bryssel, Stefán Haukur Jóhannesson, och miljöminister Þórunn Sveinbjarnardóttir förhandlar om en uppgörelse kring isländska sparkonton med Tyskland, Storbritannien och Holland. En överenskommelse väntas enligt Fréttablaðið under de närmaste dagarna. Något annat än att Island får kompensera spararna fullt ut är osannolikt med tanke på vilka påtryckningar som riktas mot regeringen - annars fryser IMF-paketet inne på obestämd tid.

Det totala kraven på de isländska bankerna uppgår till 2 500 miljarder isländska kronor. Landsbankis tillgångar uppskattas till mellan 900 och 1 200 miljarder och kan därmed räcka för att täcka spararnas krav på cirka 1 200 miljarder kronor.

Regeringen väntas i dag tillkännage ett åtgärdspaket som ska ge stöd åt dem som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Det gäller bland annat bostadslån och arbetslöshet, erfar Morgunblaðið.

Danska och framför allt norska företag har vänt sig till Island på jakt efter personal. Norge känner ännu bara av krisen i begränsad omfattning och det finns gott om arbetstillfällen i flera regioner. Företagen söker främst personer med erfarenhet och utbildning, skriver Fréttablaðið.

"Studio ett" i Sveriges radio P1 handlar i dag om krisen på Island. Programmet börjar 16.00.

Här kan du läsa mer om krisen på Island.

Svenskspråkiga medier om utvecklingen på Island:
Allt färre bilar sålda i Europa: Svenska Dagbladet
Japanskt jättelån till IMF: Yle
Kyrkan ser en ekonomisk nöd: Yle
Styckningen av Kaupthing Sverige inledd: E24
För krisens Island börjar EU locka: E24
Island backar för att få jättelån: Sveriges Television
Billiga islänningar gynnar hästhandlare: Dagens Industri

Foto: Pawel Flato