tisdag 11 november 2008

Ja till Island - men inte än

Både Schweiz och Finland efterlyser mer information om Islands förfrågan om ekonomisk hjälp till Internationella valutafonden, IMF. Det gäller bland annat hur organisation och förvaltning. Schweiz representant Thomas Moser säger dock till Vísir.is att han är beredd att stödja en ansökan så fort den är komplett. Detsamma gäller enligt Morgunblaðið Finland. Även Storbritannien kan ställa sig bakom ett räddningspaket, skriver Morgunblaðið.

Thomas Moser säger vidare att IMF inte har fått någon formell ansökan från Island - något Island tillbakavisar.

IMF sköt i går för tredje gången upp beslutet om ett räddningspaket till Island. Ärendet finns inte på IMF:s dagordning för den här veckan. Enligt tidningsuppgifter motarbetar Holland och Storbritannien en uppgörelse - flera källor hävdar att de inte säger ja förrän Island har lovat att stå för hela kostnaderna för att ersätta dem som sparat i Landsbankis Icesave-konton.

Statsminister Geir H. Haarde säger att han hoppas att fördröjningen beror på formaliteter och inte på att vissa länder blockerar en överenskommelse. Regeringens linje har hela tiden varit att den isländska statens och Landsbankis affärer måste hållas isär. Storbritannien och Holland delar inte den uppfattningen.

Island begär totalt sex miljarder dollar i räddningspaketet, där en miljard redan är säkrad genom lån från Färöarna, Norge och Polen. Två av dessa miljarder ska få näringslivet på fötter.

Islänningarna har blivit mer sparsamma efter finanskraschen. Mängden hushållssopor under oktober har minskat med 16 procent jämfört med samma månad förra året. Utslaget över årets tio första månader är minskningen 6,2 procent. Även annat avfall minskar under krisen - enligt Guðmundur B. Friðriksson vid Reykjavíks kommun har nedläggningen av gratistidningen 24 stundir mindre returpapper att ta hand om, skriver Vísir.is.

För ett år sedan fanns 17 500 gästarbetare på Island. Antalet är nu nere på 13 000 och enligt Vinnumálastofnun väntas bara 10 000 vara kvar vid årsskiftet. Anledningen till att gästarbetarna så snabbt lämnar Island beror på flera saker: Kronans ras, svårigheter med att föra ut kronor från Island, sämre arbetslöshetsförsäkring och de massuppsägningar som i synnerhet har drabbat byggbranschen där många gästarbetare är verksamma. Mellan 2 500 och 3 000 polacker har lämnat Island under de två senaste månaderna, skriver Fréttablaðið.

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson anser att politiker i alltinget och andra ledande ämbetspersoner - inklusive han själv - bör sänka sina löner. Enligt Fréttablaðið anser presidenten att de bör dela folkets svårigheter och även spara pengar åt staten.

Áfram með lífið, Framåt med livet, blir parollen för lördagens gratiskonsert i Laugardalshöllin i Reykjavík som artisten Bubbi Morthens arrangerar. Andra som kommer att spela för att lyfta humöret hos islänningarna är Lay Low, Ragnheiður Gröndal, Stuðmenn, Baggalútur, Ný dönsk och FM Belfast. Kommunen ställer upp genom att inte ta ut någon hyra för lokalen, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om krisen på Island, här kan du läsa mer om Stuðmenn och här om Áfram með lífið-konserten.