torsdag 27 november 2008

Krisen drabbar nationalparken Vatnajökull

Den 7 juni blev Vatnajökull Europas största nationalpark. Den omfattar cirka 12 000 kvadratkilometer, omkring 12 procent av Islands yta. Men de stora planerna för nationalparken läggs på is - det ekonomiska läget tillåter inte att de fyra besökscentrumen byggs nästa år som det var tänkt, skriver Austurglugginn.

Parken är en sammanslagning av Vatnajökull, Jökulsárgljúfur och Skaftafell. Besökscenter med bland annat restauranger planeras i Skriðuklaustur i nordost, Kirkjubæjarklaustur i söder, Höfn i sydost och Mývatn i norr. Bygget av den 565 kvadratmeter stora byggnaden vid Skriðuklaustur skulle ha börjat i höst. Men de 170 miljoner isländska kronor som krävs finns inte just nu. Det är oklart när byggena kan börja.

Parken är indelad i fyra administrativa områden och spänner över nio kommuner. I nationalparken finns tre permanenta parkvakter. Sommartid ökar antalet till omkring 40. Regeringen hade räknat med åtminstone en sjuprocentig ökning av turister till parken fram till år 2012. Förhoppningar finns också om att Vatnajökull ska tas upp på Unescos världsarvslista. Där finns sedan tidigare Surtsey och Þingvellir.

I Höfn finns redan glaciärmuseet Ísland - Jöklasýning á Höfn.

Här kan du läsa mer om nationalparken och här om hur glaciärerna smälter.

Bilden visar glaciärlagunen Jökulsarlón, där isberg som kalvat från Vatnajökull samlas, smälter och glider ut i Atlanten.