fredag 26 december 2008

Namnen som får nobben på Island

Aðólf, Júní, Maríkó och Skugga är okej. Men Mizt, Ástmary, Hnikarr och Jóvin får nobben av Mannanafnanefnd, den isländska institution som bestämmer vilka namn som är tillåtna, skriver Morgunblaðið.

Mannanafnanefnd har i år avgjort om 71 tilltalsnamn - 37 manliga och 34 kvinnliga - är lämpliga. 21 mansnamn fick okej och 20 kvinnonanmn godkändes. Dessutom fick fyra mellannamn, Vatnsfjörð, Vattar, Brekkmann och Þor, tummen upp.

De vanligaste skälen till att ett namn inte tillåts är i regel att det rör sig om antingen utländska eller modifierade isländska namn som bryter mot stavningsreglerna. Dit räknas enligt Morgunblaðið pojknamnen Marzellíus och Fernando - bokstaven z finns inte längre i det isländska alfabetet även om den förekommer i vissa egennamn och för att efterleva stavningsreglerna skulle det andra nobbade namnet skrivas Fernandó. Under de senaste åren ligger andelen godkända namn på cirka 60 procent.

Vissa namn godkänns trots att de ursprungligen inte är isländska - här finns exempel som Geiri, Stína, Kaktus, Ljósálfur, Náttmörður, Nóvember, Súla, Julian, Nicole, Karó, Petrós, Úranía och Evey. Bland namn som fått nobben finns Anastasia, Christofer, Kim, Magnus (Magnús är däremot helt okej) och Sven (Sveinn är dock etablerat).

Här kan du läsa mer om populära namn på Island.