torsdag 20 november 2008

Regeringens beslut chockar Västmannaöarna

"Det är en fullständig chock för oss", säger Västmannaöarnas borgmästare Elliði Vignisson till Morgunblaðið om regeringens besked om att en ny färja som trafikerar Hemön och fastlandet skjuts på framtiden. Anledningen är det ekonomiska läget. Island har inte längre råd att betala det tyska varvet för att bygga fartyget Herjólfur.

Flugfélag Vestmannaeyja har dessutom stoppat sina flygningar mellan Hemön och Bakki på fastlandet. De har tidigare flugit den sex minuter långa sträckan även vintertid, men sedan Flugfélag Íslands med statligt stöd började trafikera Västmannaöarna från Reykjavík 2006 har passagerarantalet minskat kraftigt - från 30 000 till 22 000 passagerare, skriver Morgunblaðið. Flugfélag Vestmannaeyja återupptar rutten i april nästa år.

"Herjólfur har blivit 16 år gammal. Det är fel på båten i dag, och det betyder att den måste in på varvet", säger Elliði Vignisson och uppmanar regeringen att snabbt komma på en annan lösning på problemet - annars riskerar Västmannaöarna att bli än mer isolerat från fastlandet.

Herjólfur är sliten och har nyligen varit på varv för reparationer. Färjan skulle ha ersatts av ett nytt fartyg sommaren 2010 då fastlandsförbindelsen flyttas från Þorlákshöfn till den nya hamnen i Bakkafjöru, något som kortar restiden avsevärt men ändå inte är populärt bland alla - det innebär också att bilresan till Reykjavík blir betydligt längre.

Även inrikesflygplatsen i Reykjavík, där bland annat flyget till Västmannaöarna landar, är också omdiskuterad och i renoverings- och utbyggnadsbehov. Ledande politiker vill flytta flygplatsen och bygga nytt strax utanför huvudstaden, men stödet för att behålla det nuvarande läget ökar.

64 procent av Reykjavíkborna vill ha kvar flygplatsen vid Vatnsmýrin, 68 procent av befolkningen i grannkommunerna är för och i övriga landet tycker 78 procent att det nuvarande läget är bäst, uppger Morgunblaðið.

Omkring en halv miljon människor flög från Reykjavík förra året.

Den internationella flygplatsen i Keflavík upplever just nu den största passagerarminskningen sedan 11 september-dåden. I oktober minskade antalet resenärer med 23 procent jämfört med samma månad förra året - från 185 000 till 143 000.

Under årets tio första månader passerade 1 808 900 personer flygplatsen, en minskning med 5,7 procent. Under hela 2007 var antalet resenärer 2 182 232, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om trafiken mellan Västmannaöarna och fastlandet.