torsdag 18 december 2008

Ordkrig mellan journalist, DV och Landsbanki

Hotade Landsbanki att sänka kvällstidningen DV för att stoppa publiceringen av en osmickrande artikel? Det hävdar en journalist som nu slutat på tidningen. Banken förnekar påtryckningarna.

DV-journalisten hävdar att han i november fick beskedet av tidningens chefredaktör Reynir Traustason att en artikel om Landsbankis förre ledare Sigurjón Þ. Árnason inte skulle publiceras. Anledningen var påtryckningar från banken - och chefredaktören ansåg att Island var så korrumperat att banken skulle lyckas stoppa tryckningen av tidningen.

Artikeln handlade om att Sigurjón Þ. Árnason, som fick gå i samband med att staten tog över Landsbanki, nu skulle starta en konsultfirma. Förhoppningen var att just Landsbanki skulle förse honom med lukrativa uppdrag. Reynir Traustason hävdade enligt Morgunblaðið först att publiceringen av artikeln stoppades eftersom den inte höll måttet eller tillförde något nytt.

När tv-programmet "Kastljós" kom över ett inspelat samtal (läs en utskrift här) mellan journalisten och chefredaktören tog historien en ny vändning. Då säger Reynir Traustason att anledningen till beslutet är att han hotats av Landsbanki. DV, som länge kämpat med besvärlig ekonomi, skulle helt enkelt sänkas av banken om den känsliga artikeln trycktes. Därför valde chefredaktören att backa.

Samtidigt hotar han nu enligt Morgunblaðið att stämma "Kastljós" för att de sänt ett privat telefonsamtal. Men Reynir Traustason gör i DV också åtminstone en halv pudel och medger att han sviktat i sin yrkesroll genom att ta hänsyn till rädslan för Landsbankis reaktioner om artikeln skulle publiceras.

Landsbanki förnekar att någon skulle ha utsatt DV för hot eller påtryckningar. Reynir Traustason funderar på att lämna posten som chefredaktör för DV.

Här kan du läsa mer om DV.