fredag 12 december 2008

Tomten kommer med paket eller potatis

I dag, den 12 december, börjar det isländska julfirandet så smått då den första av 13 jultomtar, Stekkjastaur (Fårkättestolpen), knackar på dörren. Barn hänger förväntansfullt upp strumpor i hopp om små klappar varje dag fram till julafton. Men den som inte varit snäll får en rå potatis i stället.

Enligt folktron var de 13 jultomtarna, Jólasveinar, från början mest ute för att ställa till med problem för de hårt arbetande bönderna. Någon käkade upp maten och andra släckte ljuset. Berättelserna om de hemska tomtarna bidrog säkert till att barn på den isländska landsbygden lärde sig att respektera vintermörkret.

Men med tiden har trubbelmakarna blivit lite småmesiga, och i dag är ofogsmentaliteten så långt borta att de i stället bär med sig presenter.

Antalet julklappar väntas dock bli något mindre i år på grund av den ekonomiska krisen. Julhandeln tros också minska något. Fler kommer att tillverka egna presenter och lyxgåvorna blir färre.

Däremot har julborden som vanligt varit välbesökta, en tradition som påminner mycket om den svenska. Även på ett isländskt jólahlaðborð finns skinka, sill och lax - men också egna traditioner som hangikjöt (rökt lamm), sviðasulta (fårskalle i gelé), sykurbrúnaðar kartöflur (sockerstekt potatis), flatkökur (flatbröd) och laufabrauð (stekta runda brödkakor). En typisk isländsk juldryck är malt og appelsín - en blandning av lika delar malt och apelsinläsk som smakar sött och kryddigt, ett slags hemkörd och prestigelös julmust.

Men finanskraschen innebär också att julen blir mycket svår för många. Þórhallur Heimisson, präst i Hafnarfjörður, vittnar om att antalet människor som ber om hjälp till mat och hyra blir allt fler. Många har inte längre råd att betala för skolmaten till sina barn. "När allt är slut ... vad gör folk då?" säger han till Morgunblaðið.

Bilden visar tomten Skyrgámur som kommer den 19 december.

Här kan du läsa mer om de isländska jultomtarna.