söndag 8 februari 2009

Davíð Oddsson vägrar att avgå

Davíð Oddsson vägrar att säga upp sig från Seðlabanki Íslands. I svaret till statsminister Jóhanna Sigurðardóttir skriver han att han aldrig har flytt från ett uppdrag och att han inte tänker göra det nu heller.

En av de första åtgärderna som den nya regeringen vidtog var att uppmana centralbanksledningen att avgå. Jóhanna Sigurðardóttir vill ersätta den med en kvalificerad ekonom som tillsätts genom en traditionell rekryteringsprocess.

Men så enkelt blir det alltså inte. Ingimundur Friðriksson valde att säga upp sig, men både Davíð Oddsson och Eiríkur Guðnason biter sig fast vid Seðlabanki Íslands.

Davíð Oddsson förklarar det sena svaret med att han befann sig utomlands till och med i torsdags, den dag då han skulle ha besvarat statsministerns vädjan.

Davíð Oddsson sågar Jóhanna Sigurðardóttirs krav på hans avgång på alla punkter. En del av dem är formella - som att brevet tycks ha skrivits på Socialdemokraternas partihögkvarter, att det skickades till hans hem och inte till kontoret samt att handelsministern som är ansvarig för centralbanken borde vara avsändaren. Och så ägnar han en hel del tid åt att diskutera titlar och vem som har vilken utbildning. Därför funderade han ett tag på att strunta i att besvara brevet.

Han skriver vidare att han som centralbankschef vid flera tillfällen påpekat att bankernas finanser var bräckliga. Davíð Oddsson tycker därför att det är extra ruttet att de politiker "som själva inte lyfte lillfingret" nu försöker få bort honom från Seðlabanki Íslands. Han anser också att det är fegt av regeringen att inte invänta den granskning av finanskraschen som ska göras och att den genom hot fått Ingimundur Friðriksson att säga upp sig.

Att Davíð Oddsson skulle ha begått några misstag vill han inte kännas vid. Tvärtom. Davíð Oddsson skriver att det är anmärkningsvärt att de kritiker som vill ge honom sparken inte har kunnat peka på en enda punkt där han visat några brister som centralbankschef. Precis som tidigare är hans samvete rent och han har aldrig gjort något annat än sitt allra bästa.

Förre justitieministern Björn Bjarnason anser att Davíð Oddsson gör rätt. Han skriver på sin blogg att det vore fel av Davíð Oddsson att tillmötesgå en statsminister som hotar centralbankschefen på ett sätt som aldrig tidigare har skådats varken på Island eller i något annat västerländskt land.

Höskuldur Þórhallsson, alltingsledamot för Framstegspartiet, säger till Vísir att Davíð Oddsson borde tänka på Islands bästa och inte sitt eget. Han är också mycket skeptisk till centralbankschefens historiebeskrivning. Höskuldur Þórhallsson anser att det har begåtts ett antal uppenbara misstag och att Seðlabanki Íslands behöver en ny ledning för att både islänningar och utlandet ska kunna återfå förtroendet för centralbanken.

Jóhanna Sigurðardóttir säger i en skriftlig kommentar till bland annat DV att Davíð Oddssons svar är en stor besvikelse och att det hindrar återskapandet av förtroendet för Island och centralbanken. Hon väljer att inte kommentera Davíð Oddssons olika utspel utan säger att hon hellre arbetar för framtiden än ägnar tid åt att diskutera oväsentliga detaljer.

Hon har tidigare sagt att hon måste hitta en annan lösning om inte hela styrelsen väljer att avgå. Ett sätt kan bli genom lagändringar. Jóhanna Sigurðardóttir hoppas nu att hon kan ge Davíð Oddsson och Eiríkur Guðnason genom Alþingi.

Björg Thorarensen, Bryndís Hlöðversdóttir och Gísli Tryggvason är några av de experter som enligt ett pressmeddelande ingår i en rådgivargrupp som tillsammans med regeringen ska ta fram lagförslag som bland annat möjliggör folkomröstningar och personval.

Som en reaktion på Davíð Oddssons svar kommer Raddir fólksins att demonstrera utanför Seðlabanki Íslands kontor i Reykjavík i morgon 08.00 lokal tid. Polis kommer att finnas på platsen om stämningen blir hotfull eller om någon försöker hindra Davíð Oddsson att ta sig in i byggnaden, uppger Vísir.

Här kan du läsa mer om utvecklingen på Island.

Här kan du läsa Davíð Oddssons brev i sin helhet.

Svenska medier om läget på Island:
Islands centralbankschef vägrar gå: Aftonbladet
Islands centralbankschef vill inte avgå: Sveriges Radio
Ingen lätt match för S på Island: Aktuellt i politiken