
Några timmar tidigare tackade Davíð Oddsson och Eiríkur Guðnason sina kolleger på Seðlabanki Íslands för ett gott samarbete. Eiríkur Guðnason, som arbetat inom centralbanken i 40 år, har redan sagt upp sig. Davíð Oddssons kapitulation kom sedan centralbankslagen baxats genom handelsutskottet i onsdags kväll.
Presidenten Ólafur Ragnar Grímsson skrev under lagen omedelbart. Den trädde därmed i kraft vid midnatt.
En tillfällig centralbankschef har utsetts innan en ordinarie anställs efter en traditionell rekryteringsprocess. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs val föll som väntat på en utlänning - norrmannen Svein Harald Øygard, som bland annat har arbetat vid den norska centralbanken och vid finansdepartementet, får huvudansvaret och Arnór Sighvatsson, anställd vid Seðlabanki Íslands sedan 2004, blir biträdande centralbankschef, enligt ett pressmeddelande.
Davíð Oddsson valdes in i kommunfullmäktige i Reykjavík 1974. Redan då var han en varm anhängare av marknadsliberalism. Åtta år senare, 1982, tog han över ordförandeklubban i fullmäktige. 1991 valdes han till ledare för Självständighetspartiet efter en bitter maktkamp med Þorsteinn Pálsson. Samma år blev han också statsminister i en koalitionsregering med Socialdemokraterna.
Som statsminister inledde han en lång rad av privatiseringar och avregleringar. 1996 lyckades regeringen - då tillsammans med Framstegspartiet - vända många år av upprepade budgetunderskott till plus i statsfinanserna.
Davíð Oddssons första stora nederlag kom 2004 när presidenten Ólafur Ragnar Grímsson vägrade att godkänna en lag mot mediekoncentration. Många av lagens kritiker ansåg att den skapades för att motarbeta affärsmännen Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson - som haft ett horn i sidan till Davíð Oddsson efter en omdiskuterad razzia mot företaget Baugurs kontor 2002.
Statsministern ansåg i sin tur att han smutskastades i den Baugurkontrollerade pressen. Ólafur Ragnar Grímssons band till Baugurledningen gjorde striden än mer infekterad. När Glitnir förstatligades i höstas anklagade Jón Ásgeir Jóhannesson, som hade stora ägarintressen i banken, Davíð Oddsson för att ligga bakom övertagandet.
Hösten 2005 tog Davíð Oddsson över ledarskapet för Seðlabanki Íslands efter att ha lämnat ordförandeposten inom Självständighetspartiet till Geir H. Haarde. Höga styrräntor lyckades inte dämpa den överhettade isländska ekonomin utan i stället lånade många i utländska valutor, något som fått deras skulder att växa dramatiskt efter finanskraschen.
För första gången på 35 år går inte Davíð Oddsson till ett nytt toppjobb. Och för första gången är det också ovisst hur hans framtid ser ut.
Striden om arvet efter Davíð Oddsson kommer sannolikt att pågå länge. För en hel del av Självständighetspartiets väljare är han alltjämt något av en landsfader. För majoriteten av det isländska folket är han en av de huvudansvariga för att ha kört landets ekonomi i botten och orsakat arbetslöshet och miljonskulder för tusentals medborgare. I den senaste förtroendeundersökningen fick han underkänt av tre av fyra islänningar.
Så sent som i tisdags hävdade han i "Kastljós" att han i februari förra året varnade den dåvarande regeringen för den förestående krisen. Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, före detta utrikesminister, säger till Morgunblaðið att hon inte fått någon sådan information. Davíð Oddsson har också hävdat att han i somras informerade regeringen - inte heller den varningen minns någon annan än han själv.
Att nu även Davíð Oddsson fallit räcker inte för Raddir fólksins. I morgon demonstrerar proteströrelsen för tjugosjunde lördagen i rad på Austörvöllur i Reykjavík. Parollen är som tidigare Breiðfylking gegn ástandinu. Raddir fólksins kräver bland annat frysning av affärsjättarnas egendomar.
Finansminister Steingrímur J. Sigfússon hade i går ett första möte med Internationella valutafondens delegation. Syftet är att ge IMF totalkoll på Islands ekonomi.
När IMF godkände ett krispaket till Island var ett av villkoren en styrränta på 18 procent. Steingrímur J. Sigfússon vill så snart som möjligt sänka räntan - men när det är möjligt finns det ännu inget besked om. "Det går inte att säga när det går att sänka räntan", säger han till Morgunblaðið.
Euromotståndaren Steingrímur J. Sigfússon har tidigare visat sig vara regeringens varmaste anhängare av idén om en valutaunion med Norge. Men att någon sådan skulle bli verklighet ter sig allt mer osannolikt.
Efter gårdagens möte mellan euroanhängaren och Socialdemokraternas ledare Ingibjörg Sólrún Gísladóttir och Norges statsminister Jens Stoltenberg sa bägge att en valutaunion hade varit en opraktisk lösning, uppger Morgunblaðið.
I tysthet har finanskrisen skördat ännu ett offer. Förre finansministern Árni M. Mathiesen ställer inte upp i vårens val. Han skriver i ett uttalande att han gör det för att underlätta nödvändig förnyelse inom Självständighetspartiet. I decembermätningen hade rekordlåga 5,4 procent av islänningarna förtroende för honom.
61-årige Davíð Oddsson, som ännu inte har kommenterat avskedet, har tidigare utlovat en återkomst till politiken om han skulle tvingas lämna jobbet som centralbankschef. Frågan är om Självständighetspartiet vågar ge honom en framträdande roll - Geir H. Haarde offrade regeringsmakten för hans skull, men frågan är om det signalerar att Självständighetspartiet står för förändring.
Visst skulle han välkomnas av de 10,5 procent som i den senaste mätningen hade förtroende för honom. Men den andelen innebär naturligtvis också att han skulle kunna bli ett fenomenalt sänke för Självständighetspartiet i den kommande valrörelsen.
Här och här kan du läsa mer om Davíð Oddssons karriär.
Foto: Lennart Perlenhem/Norden.org
Svenskspråkiga medier om utvecklingen på Island:
Islands centralbankschef tvingas avgå: Yle
Många omställningar på Island: Yle
Kritiserad bankchef får gå: Hufvudstadsbladet
Islands centralbankschef avgår: Dagens Nyheter
Islands bankchef kliver av: Svenska Dagbladet
Island får norsk centralbankschef: Dagens Nyheter