fredag 20 februari 2009

Fira Þorrablot i Stockholm

Den 7 mars fixar Íslendingafélagið fest på Tvålpalatset i Stockholm. Kalaset kostar 600 kronor för icke-medlemmar men då ingår också drink under minglet, buffé med specialimporterad þorramatur, Brennivín, lekar och underhållning av duon Auddi og Sveppi, Auðunn Blöndal och Sverrir Þór Sverrirsson.

Auddi og Sveppi tillhör Islands mest populära komiker. Tillsammans med en dj står de för kvällens underhållning.

På buffébordet finns alltså þorramatur, vilket kan vara isländska specialiteter som kæstur hákarl (rutten haj), svið (fårskalle), lifrarpylsa (leverkorv), blóðmör (ett slags blodpudding), harðfiskur (torkad fisk), rúgbrauð (rågbröd), hrútspungar (fårtestiklar), sviðasulta (aladåb), lundabaggi (rullsylta med fårfett) och hangikjöt (rökt hängmörat lammkött). Ett givet tillbehör för att bland annat döda smaken av den ruttna hajen är Brennivín, det isländska brännvinet som bär öknamnet Svarti dauði, Svarta döden eller Digerdöden.

Þorrablot är den traditionella midvinterfesten som äger rum under månaden þorri enligt den gamla kalendern. Den signalerar att halva vintern är förbi. Att solen är på väg tillbaka och att bonden fått ihop så mycket mat att det räcker resten av vintern var två anledningar att fira Þorrablot.

På 1950-talet fick den hedniska traditionen en renässans. Läs mer om det här och läs mer om festen här.Ovan kan du kolla på en gammal reklamfilm med Auddi og Sveppi för Síminn.