lördag 28 februari 2009

Jóhanna Sigurðardóttir statsministerkandidat

Jóhanna Sigurðardóttir blir Socialdemokraternas statsministerkandidat i alltingsvalet den 25 april. Men Ingibjörg Sólrún Gísladóttir fortsätter som partiledare. Det beskedet gav duon vid en presskonferens i Reykjavík i förmiddags.

Det har länge varit osäkert om Ingibjörg Sólrún Gísladóttir över huvud taget skulle ställa upp i valet. Hon genomgår alltjämt cancerbehandling.

Beslutet har sannolikt vållat Socialdemokraterna en hel del huvudbry. Att peta den populära Jóhanna Sigurðardóttir - som är både islänningarnas och de egna väljarnas favoritkandidat - tycks omöjligt. I synnerhet som Ingibjörg Sólrún Gísladóttir har lidit betydligt mer av regeringssamarbetet med Självständighetspartiet. Där Jóhanna Sigurðardóttir ofta kunnat driva en tydlig vänsterlinje har Ingibjörg Sólrún Gísladóttir blivit partiets ansikte för alla oönskade kompromisser.

Samtidigt hade en petning från partiledarposten av Ingibjörg Sólrún Gísladóttir skapat en hel del interna problem. Något skäl till det för partiledningen finns inte - förutom att Jóhanna Sigurðardóttir är oerhört populär.

Det delade ledarskap som nu lanseras är sannolikt den bästa kompromissen för Socialdemokraterna. Partiet slipper en strid om ordförandeskapet samtidigt som Jóhanna Sigurðardóttir blir röstmagneten i den kommande valrörelsen. Med Ingibjörg Sólrún Gísladóttir som statsministerkandidat hade partiet förmodligen riskerat att tappa väljarstöd.

Näringsminister Össur Skarphéðinsson blir partiets tredje namn på listorna inför provvalet i Reykjavík. "Vi tre har ett mycket gott samarbete", sa Ingibjörg Sólrún Gísladóttir vid presskonferensen.

Hon sa även att Jóhanna Sigurðardóttirs styrka och erfarenhet blir viktig för att leda Island mot en ljusare framtid och att det dubbla ledarskapet behövs för att möta de kommande utmaningarna.

Jóhanna Sigurðardóttir återgäldade berömmet och sa att Ingibjörg Sólrún Gísladóttirs kraft och kompetens blir till stor nytta om Socialdemokraterna får förtroendet att bilda ny regering efter valet.

Vid det kommande årsmötet i mars utmanas Ingibjörg Sólrún Gísladóttir av Jón Baldvin Hannibalsson. 70-åringen, som bland annat varit ambassadör, utrikesminister, finansminister och partiledare mellan 1984 och 1996, stöder däremot Jóhanna Sigurðardóttir som statsministerkandidat.

Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttirs popularitet.