lördag 7 februari 2009

Norskt nja till valutaunion med Island

Två av tre i ledningen för Seðlabanki Íslands har svarat på statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs avgångskrav. Ingimundur Friðriksson väljer att avgå. Men vad Eiríkur Guðnason har svarat är enligt Morgunblaðið ännu inte känt - men han har sannolikt inte sagt upp sig.

Huvudpersonen i det alltmer farsliknande uppsägningsspelet, Davíð Oddsson, hade sent i går kväll ännu inte svarat statsministern. Styrelsen skulle ha svarat Jóhanna Sigurðardóttir i senast i torsdags. Om Davíð Oddsson vägrar att svara eller avgå vill hon inte avslöja hur hon ska få bort honom, uppger Morgunblaðið.

Handelsminister Gylfi Magnússon sa i Alþingi i går att Seðlabanki Íslands hade misslyckats på flera viktiga punkter. Utan förtroende finns det heller inga möjligheter för centralbanken att lyckas styra Islands ekonomi åt rätt håll, rapporterar Morgunblaðið.

Den nya regeringen vill att nästa centralbankschef ska ha en kvalificerad ekonomiutbildning. Han eller hon ska väljas genom en öppen ansökningsprocess och tillsättas efter kompetens. Förordnandet kan bli sjuårigt.

Islands finansminister Steingrímur Jóhann Sigfússon diskuterade i går en möjlig valutaunion med sin norske kollega Kristin Halvorsen. Hon avvisar inte tanken och lovar en noggrann utredning av ett eventuellt isländskt förslag men säger till E24 att ländernas olika ekonomier kan få svårt att samsas med en och samma valuta. Även om ekonomierna heller inte går i takt och har skilda grundpelare skulle ett samarbete vara en möjlig väg. "Det finns inga gratislösningar på de här problemen", säger hon till Fréttablaðið.

Norges intresse att hjälpa Island är ett sätt att hålla landet utanför EU och därmed hålla liv i EES-avtalet - annars gäller hängavtalet med EU bara Norge och Liechtenstein.

"Når EU og russerne står i kø for å redde Island, må også Norge skjønne at dette er viktig strategi for å sikre våre egne nasjonale interesser i framtiden. Å stabilisere islandsk økonomi gjennom et norsk-islandsk valutasamarbeid er bra for Norge", säger ekonomiprofessor Øystein Noreng till E24.

Men alla är inte positiva till ett intimt samarbete med krisdrabbade Island. "Norge har överhuvudtaget inget intresse av att hjälpa Island med en sådan valutaunion. Det blir som att simma med en sten runt foten", säger ekonomiprofessorn Jan Tore Klovland enligt Svenska Dagbladet.

Här kan du läsa mer om den politiska utvecklingen på Island.

Andra medier om läget på Island:
Age of Testosterone comes to end in Iceland: The Times
End of the road for Icelandic raiders: The Sunday Times
The rise of the Baugur empire may only be matched in scale by its collapse: The Sunday Telegraph