fredag 27 februari 2009

Socialdemokraterna störst på Island

Socialdemokraterna är Islands största parti. I två opinionsundersökningar publicerade i dag får partiet över 30 procent av rösterna. I valet den 25 april får Socialdemokraterna dessutom stöd av Islandsrörelsen, Íslandshreyfingin - Lifandi land, som inte tror sig klara spärren till alltinget på egen hand.

I Morgunblaðiðs Gallupmätning får Socialdemokraterna 31,1 procent av rösterna. Ett resultat som skulle ge 21 mandat i alltinget. 26,2 procent hade lagt sin röst på Självständighetspartiet, 24,6 procent på Gröna vänstern och 12,8 procent på Framstegspartiet. Liberalerna får 2,9 procent och är alltjämt långt ifrån femprocentspärren.

I nuläget är det alltså en klar majoritet för den nuvarande regeringen. Mandatfördelningen just nu är 37 för vänsterblocket och 26 för högerblocket.

Stödet för Socialdemokraterna är störst i Reykjavíkområdet och sydväst. Gröna vänstern är störst i norr medan Självständighetspartiets starkaste fäste finns på södra Island.

Det ser också ut att bara bli fyra partier i alltinget. Islandsrörelsen får 1,6 procent och övriga partier bara 0,7 procent, vilket tyder på att proteströrelserna av ytterst få ses som ett tänkbart alternativ.

Resultatet i Fréttablaðiðs väljarbarometer är snudd på identiskt. Socialdemokraterna får 30,7 procent, Självständighetspartiet 28,2 procent, Gröna vänstern 24,2 procent och Framstegspartiet 12,4 procent. Det skulle innebära 36 mandat för vänstern och 27 för högern.

Även här är stödet för Liberalerna och övriga partier svagt - bägge noterar 2,2 procent. 55,4 procent av väljarna säger att de har förtroende för den nuvarande regeringen.

Islandsrörelsen väljer alltså att gå samman med Socialdemokraterna inför valrörelsen. Partiet fick 3,3 procent - cirka 6 000 röster - i förra alltingsvalet och klarade femprocentspärren i flera valkretsar i Reykjavík, men bedömer enligt ett uttalande att det är omöjligt att ta sig över tröskeln i år.

Efter förhandlingar med Gröna vänstern och Socialdemokraterna föll valet på de senare. Valet känns långt ifrån självklart. Islandsrörelsen står i flera avseenden för en betydligt mer radikal miljöpolitik än Gröna vänstern, som trots allt i flera hjärtefrågor ligger avsevärt närmare än Socialdemokraterna.

Islänningarna hoppas enligt Vísir att statsminister Jóhanna Sigurðardóttir (bilden) leder Socialdemokraterna i valet i stället för partiledaren Ingibjörg Sólrún Gísladóttir som just nu genomgår behandling mot cancer. 60 procent av islänningarna föredrar Jóhanna Sigurðardóttir och hela 70 procent av Socialdemokraternas sympatisörer vill att statsministern också blir partiledare.

"Det råder inget tvivel om att Jóhanna är den isländska politiker som åtnjuter störst förtroende på Island och så har det varit länge", säger Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap, till Vísir.

20 procent av islänningarna och 16 procent av sympatisörerna föredrar Ingibjörg Sólrún Gísladóttir framför Jóhanna Sigurðardóttir. Jón Baldvin Hannibalsson får stöd av 13 procent.

Det är ännu oklart om Ingibjörg Sólrún Gísladóttir ställer upp för omval. Hon väntas bestämma sig inom de närmaste dagarna.

Men Jóhanna Sigurðardóttir säger till Vísir att hon inte är intresserad av att bli partiledare. Förre partiledaren Össur Skarphéðinsson ser inte heller någon anledning att byta ut Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, rapporterar Morgunblaðið.

Jóhanna Sigurðardóttir toppar i vanlig ordning Gallupmätningen Þjóðarpúlsinn. 65 procent av islänningarna har förtroende för henne. I botten kommer enligt Morgunblaðið bankväsendet som bara 4 procent litar på - den lägsta siffran någonsin.

Även andra institutioner får usla betyg. 5 procent känner förtroende för finansinspektionen, 11 procent för centralbanken och 13 procent för alltinget.

Mellan 70 och 80 procent av de tillfrågade känner däremot stort förtroende för polisen, sjukvården och Háskóli Íslands.

Regeringens näst mest betrodda minister är handelsministern Gylfi Magnússon (59 procent) och därefter följer utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir (50 procent), justitieminister Ragna Árnadóttir (50 procent), finansminister Steingrímur J. Sigfússon (45 procent) hälso- och sjukvårdsminister Ögmundur Jónasson (40 procent), socialminister Ásta R. Jóhannesdóttir (29 procent), utrikesminister Össur Skarphéðinsson (28 procent), kommunikationsminister Kristján L. Möller (21 procent) och miljöminister Kolbrún Halldórsdóttir (14 procent).

Anmärkningsvärt är att förtroendet för presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har sjunkit dramatiskt. Förra året var 87 procent av islänningarna nöjda med hans arbete. Nu är andelen positiva bara 31 procent. 46 procent tycker inte att han gör ett bra jobb.

Kanske är Davíð Oddssons karriär inom politiken ett avslutat kapitel. Efter gårdagens besked om att han avgår från Seðlabanki Íslands mobiliserade Självständighetspartiet i sydväst snabbt för att få honom att ställa upp i alltingsvalet. Stödet för Davíð Oddsson var stort, men han tackade nej i förmiddags, uppger Morgunblaðið.

Hans efterträdare Svein Harald Øygard sa under en presskonferens i dag att det viktigaste är att återskapa förtroendet för den isländska kronan för att kunna slopa valutarestriktioner och sänka styrräntan. Någon tidsplan ville han inte tala om.

Men han tror att Island snabbt kan återhämta sig från finanskrisen. Före kraschen var statsfinanserna goda, arbetskraften är välutbildad och islänningarna är vana att jobba hårt och hålla ihop. Det är huvudskälen till att Svein Harald Øygard tror på en snar ljusning.

Här kan du läsa mer om Davíð Oddssons avgång.