onsdag 11 februari 2009

Topp tio - godaste lakritschokladen från Island

En läsare efterfrågade Islandsbloggens godisfavoriter när det gäller isländsk lakritschoklad. Här är den ultimata godisporrens topp tio.

1. Djúpur: Klassikern krasar först lätt i munnen. Ger en fantastisk smakblandning av choklad och lakrits. Funkar lika bra att serieäta som att njutningsmumsa. Är en given etta trots att konkurrensen är tuff. Att världens bästa biogodis endast importeras till Sverige i liten utsträckning säger något om vilket u-land det här är när det gäller sötsaker. Djúpur har fått sitt namn från Djúpivogur där den började produceras - godiset hamnade hos Freyja i början av 2000-talet efter att företaget köpt den lokala tillverkaren Skuggi.

2. Hitt: Den i särklass bästa chokladbiten. Är lite som en förädlad Japp - god choklad, smaskig segkola och mumsig lakrits. Smakar gott och mycket.

3. Þristur: Samma idé som Hitt men kanske snäppet efter smakmässigt. Trots det en av de bästa chokladbitarna som går att köpa. God choklad, underbart mjukt och krämigt kolatugg och fin lakrits.

4. Lakkrísmolar: Supergoda och beroendeframkallande lakritspraliner. Ett tips: Förvara dem svalt och ta fram ett tag innan du ska äta dem. Om du lyckas hålla dig får de nämligen bäst konsistens.

5. Tittir: En nyhet från Freyja. Påminner en hel del om Djúpur - smakar egentligen ungefär likadant minus det hårda överdraget. Ett säkert men smaskigt kort.

6. Nizza lakkrískurl:Smarrig mjölkchoklad späckad med insprängda lakritsbitar. I Nizza-serien finns dessutom flera andra goda små chokladkakor. Men det här är den vassaste.

7. Stjörnubobbingar: Ännu en sort som inte har funnits jättelänge på marknaden. Krämig lakrits och marsipan med chokladöverdrag. Påminner en hel del om engelsk lakritskonfekt men chokladen ger den en extra smakdimension.

8. Draumur: En enkel idé: Tillverka delikat mjölkchoklad och späcka den med lakrits. Det kan aldrig bli fel. Har hängt med ända sedan 1984.

9. Lakkrís dúndur: Kanske det roligaste namnet av alla på topp tio. God mjölkchoklad, rikligt med lakrits och puffat ris. Inte alls dumt.

10. Tromp: Sticker ut lite genom att bjuda på ett marängigt inslag tillsammans med lakritsen och chokladen. Är dock faktiskt allra godast som glass - hade den här topplistan handlat om det hade Tromp varit självklar etta.

För den som - obegripligt nog - inte förstått tjusningen med lakritschoklad kan Islandsbloggen rekommendera Karamellumolar - fantastiska kolakaramellchokladpraliner - och svarta Opal, saltare (och smaskigare) än halloumi, baccalao och saltsill tillsammans.

Den som inte bryr sig om godis utan hellre är snäll mot tänderna kan i alla fall få i sig en ynklig mängd isländsk lakrits genom att suga på Fludents fluortabletter - tillverkade av Actavis i Hafnarfjörður.

Här kan du läsa om var du hittar isländsk lakritschoklad - dessutom snubblade Islandsbloggen över importören Idun af Varla som förser en hel massa butiker på västkusten med civiliserat godis.

Vilka är dina favoriter?