onsdag 25 februari 2009

Två ovissa månader kvar till valet

Om två månader går Island till nyval. Vänsterregeringen har noterat flera präktiga bakslag under de 24 första dagarna vid makten.

Självständighetspartiet har hittills lyckats blockera alltinget i flera nyckelfrågor - och därmed också nått målet att få Socialdemokraterna och Gröna vänstern att framstå som regeringsodugliga. Den cyniske har med andra ord skäl för påståendena om att Självständighetspartiet aldrig har lämnat makten.

Davíð Oddsson och Eiríkur Guðnason har ännu inte tvingats bort från styrelsen för Seðlabanki Íslands trots att det var den nya regeringens första punkt på dagordningen.

I alltinget lyckades Självständighetspartiet och Liberalerna få Framstegspartiets Höskuldur Þórhallsson att rösta emot och därmed fälla regeringens förslag till ny centralbankslag. Höskuldur Þórhallsson vill invänta en EU-rapport om situationen för det europeiska bankväsendet - något som statsminister Jóhanna Sigurðardóttir betraktar som ett svepskäl för att inte förvandla Davíð Oddsson till en arbetssökande syndabock.

Höskuldur Þórhallsson visade återigen att Framstegspartiets stöd till vänsterregeringen är ytterst bräckligt. I förra veckan såg partiet till att valfångstmotståndaren och fiskeministern Steingrímur Jóhann Sigfússon under hot om en misstroendeförklaring tvingades ge tummen upp för fortsatt jakt.

Hälso- och sjukvårdsminister Ögmundur Jónasson lyckades visserligen riva upp beslutet att stänga St. Jósefsspítali i Hafnarfjörður - men tvingas ändå genomföra besparingspaketet omfattande 6,2 miljarder isländska kronor. Bland annat försvinner 96 tjänster från Landspítali i Reykjavík och antalet jourtjänstgörande bantas drastiskt.

Handelsminister Gylfi Magnússon har också tillsammans med regeringen skrotat planerna på att dra Storbritannien inför rätta för terroriststämplingen av Landsbanki. Beslutet ska vara en signal om att Island nu försöker gå vidare. "There are no plans for the Icelandic government to go to court over this", säger han till Financial Times.

Minoritetsregeringen har hittills förlorat i flera symbolfrågor. Höskuldur Þórhallsson har nu öppnat ytterligare en möjlighet - att vänsterregeringen inte ens lyckas göra sig av med Davíð Oddsson.

Visserligen tycks det osannolikt att Davíð Oddsson ska kunna klamra sig kvar i två månader till, men om Höskuldur Þórhallsson lägger så stor vikt vid en EU-rapport finns det säkert annat som kan få honom att trycka på samma röstknappar som Självständighetspartiet och Liberalerna.

Även om det ännu finns en vänstermajoritet i opinionsmätningarna så krymper gapet. En ny högerregering är inte alls osannolik. Och Självständighetspartiet anställer gärna Davíð Oddsson som centralbankschef ännu en gång - kravet på utbildning inom ekonomi mildrades och sedan förra gången han fick jobbet har han ju faktiskt nu till skillnad från då skaffat sig erfarenhet från en centralbank.

Självständighetspartiet kommer heller inte att bli mindre angelägna om att rädda Davíð Oddssons skinn. Han är alltjämt landsfadern och partiideologen som Geir H. Haarde förlorade regeringsmakten för att rädda.

Davíð Oddsson medger heller inga misstag från Seðlabanki Íslands sida. I "Kastljós" (se programmet här) i går kväll hävdade han att den isländska centralbanken har gott anseende utomlands, att den redan i februari 2008 varnade regeringen för finanskrisen, att den höga styrräntan som gjorde att många islänningar i stället lånade i andra valutor var riktig samt att förslaget till ny centralbankslag är en befängd idé för att ge en enda person sparken.

Sanningshalten i Davíð Oddssons påståenden lär åter bli föremål för livlig debatt. Han har nu flyttat tidpunkten för de första varningarna fyra månader bakåt vilket, om det är sant, ser bättre ut i backspegeln. Davíð Oddsson har tidigare hävdat att han i somras förklarade för den dåvarande regeringen vad som var på väg att hända - ett möte som inte ens den i övrigt så lojale Geir H. Haarde mindes. Dessutom har han vid flera senare tillfällen sagt att de isländska affärsbankernas ekonomi var i gott skick.

Höskuldur Þórhallsson riskerar sannolikt en hel del genom att rösta med Självständighetspartiet. Davíð Oddsson är fortfarande ohotad på positionen som Islands mest avskydde man. En majoritet av islänningarna vill ha förändring - den som tröttnat på Självständighetspartiet har utan alltför många politiska stridsfrågor kunnat gå till Framstegspartiet med färske partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Den medvinden riskerar Framstegspartiet nu att gå miste om när partiet plötsligt riskerar att framstå som ett givet stödparti till Självständighetspartiet och dess makttraditioner.

I ett val där två block kommer att stå emot varandra kan det medföra att Framstegspartiets nyfunna väljarstöd smulas sönder. Få lockas av det mindre partiet om det ändå alltid går samma väg som det större. Kanske är det den lojaliteten som kostar högern regeringsmakten.

Här kan du läsa mer om det politiska läget på Island, här om besparingarna inom sjukvården och här om valfångstbeslutet.

Andra medier om utvecklingen på Island:
Islands rödgröna ratar kapitalism: Aftonbladet
Isländsk höger förhalar bankreform: Dagens Nyheter
"Island tillbaka till nordiska modellen": Sveriges Radio
Mer valjakt trots protester: TV4
Maten blir bara dyrare: Yle
Island skrotar hotet mot Storbritannien: Dagens Industri
Oddsson försvarar sig: Dagens Industri
Krisen har väckt Island: ETC
Trubadur fällde regeringen: Hufvudstadsbladet
After the crash, Iceland's women lead the rescue: The Guardian