
Mellan 1915 och 1922 var all försäljning av alkoholhaltiga drycker olaglig. Förbudet röstades igenom redan 1908 men det dröjde nästan sju år innan det förverkligades. Den första uppluckringen började 1921 sedan Spanien hotat med bojkott av isländsk fisk om inte Island tillät försäljning av spanska viner. 1935 skedde ännu en liberalisering som bland annat godkände försäljningen av Brennivín.
Men förbudet mot öl med högre alkoholhalt än 2,25 procent blev kvar. Politikerna fruktade att alkoholkonsumtionen skulle skjuta i höjden om öl blev lagligt.
På 1980-talet urholkades ölförbudet allt mer. Påhittiga barinnehavare började servera lättöl eller alkoholfritt öl med lite sprit i - myndigheterna rynkade på näsan åt påhittet men fann ingen laglig väg att stoppa försäljningen av så kallad bjórlíki.
Med 23 röster mot 17 röstade alltinget den 11 maj 1988 ja till att avskaffa ölförbudet. Debatten och omröstningen direktsändes i tv och föregicks av heta diskussioner.
Den 1 mars 1989 blev ölförsäljning åter tillåten. Att förbudet upphävdes har tveklöst påverkat islänningarnas alkoholvanor - mellan åren 1980 och 2005 ökade den totala konsumtionen med 110 procent. Men islänningarna dricker alltjämt minst alkohol i Europa. Det statliga monopolet och höga alkoholskatter ligger bakom den relativt låga alkoholkonsumtionen på i snitt 6,4 liter per person år 2005.
Ölproduktionen har blivit ett lyft för många bryggerier. Det är inte bara dryckesjättarna som satsar på öl, det finns också flera lokala bryggerier som utmanar.
Bästsäljarna Thule, Víking och Egils Gull är kanske de mest kända sorterna. De produceras av de stora bryggerierna Vífilfell och Ölgerðin Egill Skallagrímsson.
Bruggsmiðjan i Árskógssandur, Mjöður i Stykkishólmur och Ölvisholt Brugghús i Selfoss är tre mindre bryggerier med storslagna planer på export till utlandet. Ölvisholt Brugghús lanserade ölet Skjálfti (skalv) i Sverige den 14 december - två dagar före jordbävningen i Skåne. I ett pressmeddelande förklarade Brugghúsið att händelserna var ett verk av slumpen...
Exporten av isländsk öl är dock hittills ganska blygsam men Ölvisholt Brugghús har nu enligt Fréttablaðið avtal om att sälja 600 000 flaskor öl utomlands. Vissa sorter säljs i Sverige, Danmark, Norge, Färöarna och USA. I Sverige importerar Wicked Wine tre öl - Skjálfti, Lava och Mori - från Ölvisholt Brugghús.
Även färskölet Gullfoss, som lanserades av Bruggsmiðjan i augusti förra året, har enligt Fréttablaðið sålt mycket bra.
Här kan du läsa mer om islänningarnas alkoholvanor och här mer om isländska ölmärken.