tisdag 17 mars 2009

83 000 vill häva terrorstämplingen

I dag överlämnar nätverket Indefence drygt 83 000 namnunderskrifter som kräver att Storbritannien häver terroriststämplingen av Landsbanki. Den som tar emot protesten är Austin Mitchell, parlamentsledamot för Labour.

Landsbanki svartlistades enligt terroristbekämpningslagstiftningen den 8 oktober förra året. Eftersom terrorstämplingen också gäller alla som har affärer med banken var den ett effektivt vapen i det diplomatiska kriget mellan britter och islänningar. Samtidigt som värdet på isländska tillgångar urholkades mobiliserade Storbritannien stöd från övriga EU-länder - och Islands regering tvingades så småningom acceptera de brittiska ersättningskraven.

Indefence var en reaktion både på vad som sågs som ett juridiskt övergrepp från brittisk sida och flathet från de isländska politikernas sida. Ólafur Elíasson, en av grundarna av nätverket, är i Morgunblaðið alltjämt mycket kritisk mot regeringens sätt att hantera terrorlistningen.

Förhoppningen är nu att bannlysningen av Landsbanki - och därmed många andra isländska företag - nu ska hävas. En av dem som deltar i protesterna är Sigur Rós-trummisen Orri Páll Dýrason.

Össur Skarphéðinsson, då tillförordnad utrikesminister, kritiserade beslutet under ett möte med den brittiske ambassadören den 9 oktober. I början av december tog före detta utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir upp ärendet med sin brittiske kollega David Miliband. Men ingen har talat med premimärministern Gordon Brown och finansministern Alistair Darling, duon som anses ligga bakom bannlysningen.

Dåvarande chefen för Seðlabanki Íslands, Davíð Oddsson, sa under ett möte att han visste varför Storbritannien använt terrorlagstiftningen. Uttalandet fick stor uppmärksamhet men han vägrade att berätta vad han kände till. Något som i sin tur fick hård kritik.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir sa i alltinget i går att hon aldrig frågat Davíð Oddsson om vad han kände till. Att hon inte ens ställt frågan säger en hel del om den frostiga relationen mellan de två samt bristen på förtroende för Davíð Oddssons utspel.

Här kan du läsa mer om Indefence och skriva på protestlistan.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
Islands utraderade börs: E24
Nationer på ruinens brant: E24
Straumur säljer Wood: Svenska Dagbladet

Foto: Indefence.is