torsdag 26 mars 2009

Arvet efter Geir H. Haarde

Geir H. Haarde gjorde i går sin sista dag som ledamot av Alþingi. Efter 22 år i parlamentet - varav hälften som minister - lämnar han också ledarskapet för Självständighetspartiet på söndag.

Den i dag 57-årige Geir H. Haarde väckte uppmärksamhet inom Självständighetspartiet redan i början av 1970-talet. Tillsammans med bland annat Þorsteinn Pálsson, Jón Steinar Gunnlaugsson, Kjartan Gunnarsson, Magnús Gunnarsson, Brynjólfur Bjarnason och Hannes Hólmsteinn Gissurarson medverkade han i tidskriften Eimreiðin. Där krävde en ung och radikal falang att partiet skulle sträva efter en fri marknad med avregleringar och privatiseringar.

Islands ekonomi var på den tiden hårt reglerad. Kraven på marknadsliberalism vann så småningom gehör inom det egna partiet - i takt med att flera ur gruppen kring Eimreiðin vann politiskt inflytande.

Det dröjde till 1987 innan Geir H. Haarde valdes in i alltinget. Han hade då varit ekonom vid Seðlabanki Íslands och rådgivare åt finansministern under flera år.

1995 blev han finansminister, en portfölj som han hade i drygt sju år. I oktober 2005 valdes han till partiledare efter Davíð Oddsson samtidigt som han för en kortare period var utrikesminister innan han utsågs till statsminister i juni 2006 sedan Framstegspartiets Halldór Ásgrímsson kastat in handduken efter usla lokalval.

Som statsminister och partiledare har Geir H. Haarde snarast betraktats mer som en förvaltare än som en förnyare. Han har fortsatt på den väg som Självständighetspartiet slog in på när Davíð Oddsson tog över - Geir H. Haarde har varit en ivrig anhängare av fortsatt marknadsliberalisering och en konsekvent motståndare till EU och EMU.

Hans eftermäle kommer tveklöst att kännetecknas av finanskraschen. Geir H. Haarde hävdade in i det sista att de isländska affärsbankernas situation var under kontroll. Han såg visserligen till att staten övertog aktiemajoriteten i Glitnir ganska billigt - ett agerande som då fick ett gott mottagande. Men senare har förstatligandet ifrågasatts - kanske skickade det ut signaler som bidrog till att försämra läget för Landsbanki och Kaupþing som strax därpå också nationaliserades.

Geir H. Haarde kommer också att bli ihågkommen som statsministern som hellre offrade regeringsmakten än centralbankschefen Davíð Oddsson.

Men bland sina egna, där han åtnjutit ett starkt stöd och ett stort förtroende, kommer Geir H. Haarde förmodligen att ses som en ledare som fortsatte att föra Island mot ökat välstånd, frihet och självständighet. En gärning som förhindrades av ansvarslösa banker.

Den 23 januari i år meddelade Geir H. Haarde att han drabbats av cancer i matstrupen. Tre dagar senare lämnade han in sin avskedsansökan när regeringssamarbetet med Socialdemokraterna kollapsat. Den 1 februari tog en minoritetsregering med Gröna vänstern och Socialdemokraterna över - den första regeringen på 18 år utan Självständighetspartiet.

Vid gårdagens presskonferens talade Geir H. Haarde en hel del om framtiden för Självständighetspartiet - och regeringens och Framstegspartiets mål att hålla partiet borta från makten. "Det vore ett misstag att inte ha med Självständighetspartiet", sa han. Han kritiserade också hur regeringen har hanterat frågan om personval - något som Självständighetspartiet stoppar - men tror att hans efterträdare kommer att klara striderna i alltinget alldeles utmärkt utan honom.

Geir H. Haarde ville inte utesluta en återkomst till politiken efter cancerbehandlingen.

På landsmötet presenteras enligt Morgunblaðið den internutredning som partiet gjort om konsekvenserna av EU-medlemskap och EMU-anslutning. Island har två vägar att byta ut kronan mot euron: Antingen att ta upp euron ensidigt - en väg som EU tidigare dömt ut - eller genom att bli medlem. Landsmötet kommer sannolikt att säga nej både till EU och euron.

Alltinget fick i går en ny medlem - dock inte som ersättare för Geir H. Haarde. Socialdemokraten Helgi Hjörvars blindhund Ex kommer att göra honom sällskap i parlamentet i fortsättningen. Det är första gången som ett djur får tillträde till alltinget.

Socialdemokraterna är alltjämt största parti i en väljarbarometer som publiceras i dag. Partiet får 31,7 procent - men Självständighetspartiet knaprar in på försprånget och har nu stöd av 29,1 procent av väljarna.

25,8 procent av islänningarna hade lagt sin röst på Gröna vänstern om det var val i dag. 7,5 procent föredrar Framstegspartiet.

Fortfarande en bit upp till femprocentspärren har Borgarahreyfingin (2,7 procent), Liberalerna (1,8 procent) och L-listinn (1,2 procent), skriver Morgunblaðið.

Här kan du se webb-tv med både Geir H. Haardes avsked och blindhunden Ex inträde i alltinget och här kan du läsa mer om hur Självständighetspartiet fick lämna makten.