
Jóhanna Sigurðardóttir tackade för förtroendet och hyllade företrädaren Ingibjörg Sólrún Gísladóttir - bland annat för att hon "brutit ny mark i isländsk politik som vänstern enats omkring". Hon sa även att det bästa för Island är att Självständighetspartiets 18 år långa maktdominans är bruten - och att den så måste förbli.
Landsmötet röstade också som väntat fram ett nästan enhälligt ja till EU-medlemskap. Íslandshreyfingin - lifandi land fick också tummen upp - partiet som nästan nådde in i alltinget av egen kraft vid valet 2007 blir nu en del av Socialdemokraterna.
Dagur B. Eggertsson valdes till vice ordförande med 65,6 procent av rösterna. Motkandidaten Árni Páll Árnason fick 33,9 procent.
När Ingibjörg Sólrún Gísladóttir inledde landsmötet i fredags talade hon både om dåtid och framtid. Hon konstaterade att hon aldrig tidigare "upplevt en så dramatisk tid i landets historia" som under finanskraschen i höstas. Men det fanns också en ton av bitterhet i talet. Till exempel var det i efterhand lagom briljant att Landsbankis Icesave-konton 2007 utsågs till årets bästa affärsidé - två år senare var det samma idé som sett till att det isländska folket sannolikt kommer att vara skuldsatta i flera generationer.
Hon vill se ett fortsatt regeringssamarbete med Gröna vänstern och att förhandlingar om EU-medlemskap inleds så snart som möjligt. Under sin tid som utrikesminister tog hon ofta upp frågan med utländska kolleger - och enligt Ingibjörg Sólrún Gísladóttir lovade de att en isländsk medlemsansökan skulle kunna behandlas snabbt eftersom landet redan i dag uppfyller de flesta kraven.
Förhandlingar om EU-medlemskap skulle också bidra till att öka förtroendet för den isländska ekonomin och stabilisera kronan. Ingibjörg Sólrún Gísladóttir vill dock byta den mot euron så snart tillfälle ges.
Den misslyckade privatiseringen av affärsbankerna var enligt Ingibjörg Sólrún Gísladóttir en av huvudorsakerna till finanskraschen. Det ansvaret faller på Självständighetspartiet och Framstegspartiet. De är också skyldiga till att ha skapat lånevillkor som nu ruinerat tusentals islänningar.
Jóhanna Sigurðardóttir sa i sitt avslutningstal att hon så snart som möjligt vill att Island ansluter sig både till EU och EMU. Men hon gillar inte idén med dubbla folkomröstningar som både Självständighetspartiet och Gröna vänstern förespråkar. Hon anser att det blir oklart vad det egentligen är folket ska ta ställning till.
Självständighetspartiet vill alltjämt att Island stannar utanför EU. Något annat beslut hade varit en sensation. Men landsmötet följde de riktlinjer som Geir H. Haarde drog upp vid nyår - folket ska få säga sitt om EU-medlemskap. Först genom en omröstning som gäller om förhandlingar ska inledas, och därefter en eventuell folkomröstning om medlemskap i unionen.
I Bjarni Benediktsson får Självständighetspartiet en ledare som inte kommer att avvika från partilinjen i Europapolitiken. "Förr eller senare är det demokratiskt att folket får säga sitt om frågan. ... Vi vill inte gå med, vår ekonomiska utredning leder till den slutsatsen", sa han under landsmötet.
Men flera ledande partimedlemmar, bland annat alltingsledamoten Pétur Blöndal, sågade kompromissen och tyckte att det var vansinnigt att indirekt driva en politik för en utveckling som partiet inte vill se.
Davíð Oddsson talade på landsmötet i går - och han gick förstås till ursinnig attack mot den kommission inom partiet som granskat finanskrisen och vilka felbeslut som skapade förutsättningarna för den. Kritiken mot Davíð Oddsson och Seðlabanki Íslands var nämligen oväntat hård. Centralbanken fick bland annat kritik för misslyckad räntepolitik och otillräckliga valutareserver.
I går gick Davíð Oddsson alltså till motattack. Han kallade rapporterna för "uselt skrivna papper" och ansåg att arbetsgruppen totalt saknade trovärdighet. Vilhjálmur Egilsson, som lett arbetet, har nämligen varit på god fot med Baugur-vd:n Jón Ásgeir Jóhannesson, Davíð Oddssons nemesis. Och den som kommer överens med Jón Ásgeir Jóhannesson har förstås en garanterad ovän i Davíð Oddsson.
Men frågan är om inte till och med de gamla kompisarna i partitoppen är på väg att hamna i luven på varandra. För tre månader sedan offrade Geir H. Haarde regeringsmakten för att rädda Davíð Oddsson. I dag kallade han sin politiske mentors kommentarer om Vilhjálmur Egilsson för orättvisa. Kanske är det ett tecken på att sprickan mellan dem som nyligen ledde partiet snart är total.
Davíð Oddsson missade heller inte chansen att ännu en gång kritisera regeringen som gjorde honom arbetslös. Han liknade ansträngningarna för att få bort honom från Seðlabanki Íslands vid korsfästningen av Jesus.
Den nye partiledaren Bjarni Benediktsson är 39 år och utbildad jurist. Han har studerat vid Háskóli Íslands samt i Tyskland och USA. Bjarni Benediktsson har dessutom utbildat sig i att handla med värdepapper. Han valdes in i alltinget 2003 och har länge setts som mogen för större uppgifter - i de ommöbleringar som Självständighetspartiet planerade i den förra regeringen var det tänkt att han skulle ta över som justitieminister efter Björn Bjarnason. Han är gift och har tre barn.
Att Bjarni Benediktsson är förhållandevis ung och saknar nära band till kretsen kring Davíð Oddsson blir säkert en tillgång när det gäller att visa att Självständighetspartiet har gjort upp med det förflutna och det som många islänningar betraktar som årtionden av vänskapskorruption och ryggkliande.
I sitt avslutningstal betonade också Bjarni Benediktsson att det nya ledarskapet står för en ny period i Självständighetspartiets historia samt att det är en ny generation som nu tar över - och han konstaterade också torrt att omständigheterna kring partiets 80-årsfirande kunde ha varit muntrare.
Han bad också medlemmarna - med Davíð Oddsson och Vilhjálmur Egilsson i åtanke - att glömma gamla oförrätter och nu tillsammans kämpa för att återskapa partiets förtroende hos det isländska folket. Bjarni Benediktsson gick också till angrepp mot Socialdemokraterna som han anklagade för att vara opålitliga - det enda deras ideologi går ut på är att "göra bra ifrån sig i opinionsmätningarna".
Men även om det är en ny generation som har tagit över så kommer politiken att kännas igen. "Näringslivets hjul börjar inte snurra om vi väljer partier som vill höja skatterna", sa Bjarni Benediktsson - och talet avslutades med att avgående partiordföranden Geir H. Haarde fick stående ovationer.
Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir omvaldes till vice ordförande med 80,6 procent av rösterna.
Björn Bjarnason skriver på sin blogg att Självständighetspartiet nu har genomfört en nödvändig generationsväxling och att ledarskapet är i goda händer hos Bjarni Benediktsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.
Fiskeminister Steingrímur Jóhann Sigfússon vill stoppa den kommersiella valfångsten så snart som möjligt - förhoppningsvis redan till nästa år. "I’m very concerned that such large-scale commercial whaling can be very risky in terms of total interests for Iceland", säger han till Bloomberg och fördömer den förra regeringens beslut.
Men något totalstopp för valfångsten vill han inte se: "I distinguish between the traditional small-town coastal whaling, and I fully support our right to do that in a self-sustainable way as we have always done. ... But commercial industrial whaling is another thing."
Steingrímur Jóhann Sigfússon bjuder in Norge, Färöarna och EU till samtal för att avblåsa ett förestående makrillkrig. Han anser enligt Morgunblaðið att det är osakligt att kalla det isländska makrillfisket för olagligt - fisken fångas på isländskt vatten med god kontroll. Att makrillen flyttar från sydligare vatten är inte samma sak som att fisket därför är illegalt - det lyder under isländsk lag och inte norska eller brittiska önskedrömmar om var fisken helst ska hålla till. Island har trots flera framstötar dessutom vägrats en plats vid förhandlingsbordet.
Här kan du läsa Ingibjörg Sólrún Gísladóttirs invigningstal i sin helhet, här kan du läsa en sammanfattning av Davíð Oddssons tal och här kan du titta på det i sin helhet, här kan du läsa mer om Självständighetspartiets landsmöte och här om makrillkriget.
Svenskspråkiga medier om utvecklingen på Island:
Motstridiga viljor på Island: Yle
15 heta Islandstips: Upsala Nya Tidning
Möte med Island: Res bra