onsdag 25 mars 2009

Bubbi slutar om inte fildelningen stoppas

Bubbi Morthens hotar att sluta spela in musik om inte den illegala nedladdningen stoppas. Samband tónskálda og eigenda flutningsréttar, STEF, lovar att försöka stoppa fler fildelningssajter.

"Jag har kämpat mot det här i många år, men ingen lyssnar på mig. Men om det fortsätter så här så slutar jag att ge ut musik", säger rocklegendaren Bubbi Morthens till Morgunblaðið.

Bubbi Morthens släppte två album under 2008. Bägge sålde sämre än väntat. Enligt skivbolaget kan det bero på att hans popularitet går lite i vågor. Men artisten själv är övertygad om att olaglig fildelning ligger bakom nedgången och funderar därför på att ge upp skivkarriären helt och hållet.

"Jag tänker på det med stort allvar. Då får jag leva på att bara göra konserter", säger han.

Jakob Frímann Magnússon, ordförande för STEF, säger till Morgunblaðið att organisationen förbereder juridiska åtgärder mot flera illegala fildelningsnätverk. Bubbi Morthens kan då bli en av de artister som står bakom stämningarna.

På Island är det inte olagligt att ladda ned upphovsrättsskyddat material, men det är straffbart att sprida det. Den som bara tankar hem skyddat material utan att lägga upp något själv riskerar alltså enligt nuvarande lagstiftning inget straff.

I februari beslutade Héraðsdómur Reykjaness att fildelningssajten Istorrent, som använder Bit Torrent-teknik, är olaglig. Nätverket hade 26 000 användare. Hittills ser det inte ut som att domen kommer att överklagas till Hæstaréttur Íslands - innehavaren har nämligen ont om pengar efter alla juridiska strider.

Andra isländska fildelningsnätverk som The Viking Bay och Deiling räknar med att STEF snart försöker stoppa även deras verksamhet, uppger Morgunblaðið. De fortsätter dock att kämpa för vad de kallar "frihet på nätet".

Läs mer om domen mot Torrentsajten här.

Foto: www.bubbi.is