onsdag 4 mars 2009

Davíð Oddsson och sanningen

Den som förstår isländska och orkar höra namnet Davíð Oddsson en gång till utan att det känns som att ha fått smält bly i öronen bör kika in på Lára Hanna Einarsdóttirs blogg och läsa ett inlägg där hon genom ett antal tv-klipp (en del av dem är på engelska) illustrerar den avhoppade centralbankschefens minst sagt komplicerade förhållande till sanningen och historien.

Han varnade för att de isländska affärsbankerna var på väg att gå omkull säger han - åtminstone i efterhand. Men när det begav sig tyckte han att finanserna var helt i sin ordning.

Glitnir skulle enligt Oddsson klara sig fint. Några dagar senare hade staten tvingats ta över banken för att den inte skulle kollapsa.

Och så där fortsätter det. Mannen som aldrig erkänt ett misstag säger den ena saken ena stunden och en helt annan i nästa ögonblick.

I slutändan påminner det mest om Georg Bjarnfreðarson, despoten i "Dagvaktin" och "Næturvaktinn", som förklarar horribla händelser med att det rör sig om missförstånd: "Þetta er misskilningur." Davíð Oddsson hade så klart rätt hela tiden.

Att Davíð Oddsson inte ställer upp i valet i april betyder dock inte att han lämnat politiken för gott. DV har talat med spåkvinnan Sirrý - som utger sig för att ofta blivit sannspådd när det gäller Davíð Oddsson. Hon säger att en paus gör honom gott men att han sannolikt snart är tillbaka som aktiv inom Självständighetspartiet. Även om han inte kommer att toppa några valsedlar så har han mycket mer att ge.

Den som lever får se, som det brukar heta.

Foto: Lennart Perlenhem/Norden.org