torsdag 12 mars 2009

En symbol försvinner - men Bónus lever vidare

Till sist föll också Baugur. Affärsimperiet som skapats av lånade pengar föll på att ingen längre ville låna ut pengar. Med Jón Ásgeir Jóhannesson försvinner också den sista symbolen för Islands snabba ekonomiska expansion.

Jón Ásgeir Jóhannesson är för många en person som symboliserar det samvetslösa förhållningssätt som körde Islands ekonomi i botten. Beundrarna är numera lätträknade - trots att han så sent som i april förra året tilldelades årets exportpris av presidenten Ólafur Ragnar Grímsson.

Men Jón Ásgeir Jóhannesson är också betydligt mer än en abdikerad klipparkung. Med Bónus skapade han den första riktiga isländska lågpriskedjan. Minimalt med utsmyckning i butiken, minimalt med personal, stora förpackningar, inga tjusiga fisk- eller köttdiskar. Bónus sänkte matpriserna rejält och fick snabbt efterföljare. Men Bónus är alltjämt billigast - och företaget har valts till Islands mest populära sju år i rad.

Jón Ásgeir Jóhannesson och Jóhannes Jónsson stod bakom den första Bónusbutiken som öppnade i Reykjavík den 8 april 1989. De pressade priserna gjorde satsningen till en succé och redan några år efter premiären var Bónus en av Islands största detaljhandelskedjor. 1998 förenades Bónus med stormarknadskedjan Hagkaup inom Baugur.

I juli flyttades butikskedjor som Bónus, Hagkaup, 10-11 och Útilíf utanför moderbolaget. Därför lär de sannolikt heller inte påverkas av konkursen. Däremot finns det enligt Morgunblaðið fortfarande flera frågetecken kring köpet som kan ställa till det.

I februari fick Baugur konkursskydd av domstol. I går upphävdes det - trots Baugurledningens protester om att en rekonstruktion av företaget var på god väg.

Att Baugur länge brottats med ekonomiska problem är ingen hemlighet. Få av butiksimperiets grenar har gått med vinst det senaste året. Nu blir det upp till konkursförvaltaren att stycka upp imperiet och hitta köpare - med tanke på det ekonomiska läget lär långivarna, som främst är de nu förstatligade isländska bankerna, få svårt att få tillbaka alla sina pengar.

Jón Ásgeir Jóhannesson var tillsammans med Davíð Oddsson den stora symbolfiguren för Islands ekonomiska uppsving - mannen som stod för de uppseendeväckande företagsköpen respektive mannen som släppte marknaden fri och privatiserade banker och mängder av statliga företag.

Finanskraschen tog fart den 29 september förra året med att staten tog över Glitnir efter att banken nekats ett lån på 600 miljoner euro. Ett agerande som Jón Ásgeir Jóhannesson kallade "det största bankrånet i Islands historia". Han anklagade dåvarande chefen för Seðlabanki Íslands, Davíð Oddsson, för att ligga bakom övertagandet i en hämndaktion.

Fejden mellan dem är knappast över i och med Baugurs konkursansökan. Tvärtom. Båda är visserligen detroniserade och arbetslösa. Men stridsyxan lär Jón Ásgeir Jóhannesson se till att få med sig från konkursboet.

Här kan du läsa mer om fejden mellan Davíð Oddsson och Jón Ásgeir Jóhannesson.

Svenskspråkiga medier om utvecklingen på Island:
Baugur i konkurs: Svenska Dagbladet