torsdag 19 mars 2009

Favoritplatser på Island - 11: Viðey

1959 flyttade den siste invånaren från Viðey. Den 1,7 kilometer stora ön - på åttonde plats i storleksordningen just före Surtsey - i Faxaflói lämnades därmed åt fåglarna, vinden, grönskan och sommargästerna.

I dag härskar lugnet på Viðey. Ön ligger sju minuters resa från Reykjavík men det känns som en skillnad större än så. Här är det vågornas svall och fåglarnas sång som dominerar.

Men det har inte alltid varit så. Viðey fick sannolikt sina första invånare i början av 900-talet. Ön var länge ett av Islands religiösa centrum med ett Augustinkloster mellan 1225 och 1539 och den charmiga Viðeyjarkirkja som byggdes 1774. Länge bodde också inflytelserika och mäktiga personer på ön - Viðey var snarast status jämfört med Reykjavík. 1755 uppfördes det pampiga Viðeyjarstofa, en byggnad som i dag är hem åt ett kafé och en restaurang under sommaren.

Befolkningen på ön översteg i modern tid aldrig 200 personer. En del ägnade sig åt jordbruk men fisket dominerade. 1943 upphörde fisket och därefter var större delen av den lilla byn obebodd. Men skolan och ytterligare några hus står kvar än i dag.

Ett år senare hamnade den lilla ön i hela världens strålkastarljus. Den 25 oktober 1944 gick det kanadensiska fartyget Skeena på grund utanför Viðey. Stormen piskade upp vågorna och det ymniga snöfallet eliminerade all sikt. 21 man satte sig i den första livbåten - bara sex av dem överlevde natten. Tack vare en heroisk räddningsinsats under ledning av Einar Sigurðsson kunde ändå 198 av 213 ombord räddas och föras i säkerhet.

Viðey har med åren blivit konstnärernas favorit. Här finns Yoko Onos omtalade Imagine Peace Tower, Friðarsúlan. Ljustornet invigdes den 9 oktober 2007 på John Lennons 67:e födelsedag. Det tänds samma dag varje år och lyser till och med den 8 december, John Lennons dödsdag.

Andra konstverk på ön är den amerikanske skulptören Richard Serras majestätiska basaltpelare Milestones som är utplacerade på Viðeys södra udde och en vacker staty av Jungfru Maria och Jesusbarnet som restes år 2000 till tusenårsminnet av Islands kristnande.

En picknick i gröngräset eller en fika på Viðeyjarstofa kombinerat med en lugn vandring längs med stränderna är en utmärkt dag. I augusti kan du dessutom följa med på den årliga kumminpromenaden.