måndag 2 mars 2009

Fel på folk - inte på politiken

Det var människor som felade, inte politiken. Så lyder den avgörande slutsatsen när Självständighetspartiet analyserar finanskraschen och politikernas agerande i en första delrapport.

Huvudfrågan är vad Självständighetspartiet kunde ha gjort annorlunda. Inte särskilt mycket, anser rapportförfattarna. Samtidigt riktas en hel del kritik mot Davíð Oddsson (bilden) och Seðlabanki Íslands - något som måste ses som banbrytande.

Centralbanken och regeringen borde ha skaffat en större valutareserv. Inte ha lånat ut så mycket pengar på så bristfälliga säkerheter till affärsbankerna. Skulle inte ha skurit ned på den finansiella kontrollen. Skulle även ha skapat ett mindre generöst regelverk. Hade inte lagt nytt bränsle på den redan överhettade ekonomin. Borde ha sett till att Kaupþing och Landsbanki hade skapat självständiga bolag i respektive land där de började med inlåningsverksamhet - det hade förhindrat att notan för Icesave och Kaupþing Edge skulle hamna hos de isländska skattebetalarna. Skulle ha lyssnat mer på partiets gräsrötter. Och inte ha skapat en marknad där bankerna slogs om att få låna ut pengar till bostadsköpare nästan gratis - i dag är det inte längre gratis för köparna...

Rapportförfattarna - Ólafur Klemensson, Stefán Guðjónsson, Skafti Harðarson, Þór Vilhjálmsson, Loftur Þorsteinsson och Sigurður Ágústsson - anser vidare att konkurrensen i det isländska näringslivet är för liten.

De kritiserar framför allt ägarkoncentrationen inom media - en vanlig uppfattning hos Självständighetspartiets sympatisörer är att partiet missgynnas i alla 365-ägda medier (bland annat Fréttablaðið, Bylgjan och Stöð 2) på grund av den bittra fejden mellan Davíð Oddsson och Jón Ásgeir Jóhannesson. Samtidigt har Morgunblaðið, en tidning som under många år var extremt lojal mot Självständighetspartiet, sedan länge slutat vara partiets knähund. Att nu Þórsmörk köper tidningen av Árvakur lär knappast minska oberoendet.

I rapporten välkomnas också mer makt till alltinget i stället för enskilda ministrar samt politiker som tar större enskilt ansvar. Rapportförfattarna rynkar också på näsan om politiska tillsättningar av statliga toppjobb - något som enligt många kritiker snarast är Självständighetspartiets paradgren.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet och Davíð Oddsson.

Foto: Lennart Perlenhem/Norden.org