måndag 9 mars 2009

Island får rabatt på danskt stridsflyg

I dag börjar det danska flygvapnet patrullera isländskt luftrum. Fyra F16-plan och 48 soldater kommer enligt Morgunblaðið under den kommande månaden att kontrollera okända flygplan samt övningsflyga över havet och höglandet.

Frankrike och USA har tidigare patrullerat Island med Keflavík som bas. Island avböjde däremot samma upplägg med det brittiska flygvapnet - officiellt med hänvisning till att det blev för dyrt i samband med finanskrisen, men det diplomatiska gnisslet mellan länderna spelade en viktig roll.

På så sätt slapp också Storbritannien förklara det något underliga i att bistå ett land som regeringen har terroriststämplat med militär hjälp.

Prislappen för den danska patrulleringen är på 10 miljoner isländska kronor. På grund av det ekonomiska läget står danska staten för större delen av kostnaderna.

Spanien skulle bli nästa Nato-land att övervaka det isländska luftrummet men på grund av kostnadsskäl i samband med finanskrisen har landet lämnat återbud. Utrikesdepartementet hoppas dock att något annat land kan ta uppdraget som skulle ha inletts i juni, uppger Morgunblaðið.

Patrulleringen av det isländska luftrummet kom till sedan Island klagat på att ryskt flygvapen ägnade sig åt styrkedemonstrationer i Natos luftrum samt att flygningarna äventyrade säkerheten för det reguljära flyget. Flygbasen i Keflavík stängdes hösten 2006.

"Vi skal overvåge luftrummet og lave afvisningsmanøvrer. Hvis ubudne fly nærmer sig islandsk luftrum, så flyver vi lige op og hilser paa dem," säger detachment commander Michael Rosenkrands till Jyllands-Posten.

Här kan du läsa mer om flygpatrulleringen.