
Helgens nomineringsval bjöd på en hel del överraskningar. Jón Baldvin Hannibalsson, som är den enda som öppet har sagt sig vara intresserad av att leda Socialdemokraterna, hamnade bara på trettonde plats i provvalet i Reykjavík. Han skriver i Pressan att han respekterar resultatet och att han därför inte längre kandiderar till ordförandeposten.
78 procent av rösterna för Jóhanna Sigurðardóttir gav henne en övertygande seger i provvalet i Reykjavík. Tvåa blev Össur Skarphéðinsson och trea Helgi Hjörvar. Socialminister Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir hamnade på åttonde plats. Árni Páll Árnason segrade i sydväst.
I fredags fick Jóhanna Sigurðardóttir ta emot omkring 150 namnunderskrifter från tungviktare inom partiet där hon uppmanas att ta sig an partiledaruppdraget. Enligt Vísir väntas hon tacka ja och tillkännage sin kandidatur inom de närmaste dagarna.
Bjarni Benediktsson och Illugi Gunnarsson segrade i Självständighetspartiets viktigaste nomineringsval. En tydlig signal om politisk förnyelse, säger statsvetarprofessorn Ólafur Þ. Harðarson till Morgunblaðið. Vice partiledaren Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir kom på andra plats.
Ólafur Þ. Harðarson anser att det ännu är för tidigt att avskriva såväl de nya partierna som Liberalerna i alltingsvalet. Kring gräsrotsrörelserna råder alltjämt stor osäkerhet kring vilka som kommer att kandidera, men med rätt namn och rätt politik tror han att de kan komma över femprocentspärren även om inget tyder på det just nu, skriver Morgunblaðið.
Guðjón Arnar Kristjánsson återvaldes i helgen som partiledare för Liberalerna under landstinget i Stykkishólmur. Han fick 83 röster mot Magnús Þór Hafsteinssons 15.
Opinionen för EU-medlemskap fortsätter att krympa. 45,5 procent säger nu ja till EU enligt Fréttablaðiðs senaste undersökning. I februarimätningen var andelen positiva 46,1 procent. 54,5 procent vill att Island stannar utanför unionen.
Mest positiva är Socialdemokraternas väljare. Där är fyra av fem för medlemskap. Hälften av de boende i Reykjavíkområdet vill att Island går med i EU. På landsbygden säger 37,5 procent ja.