lördag 21 mars 2009

Kriskommissionen sågar Davíð Oddsson

"Alla misstag som jag har begått, och det är naturligtvis många, tar jag ansvar och ber om ursäkt för, men inte för sådant som andra inom den privata sektorn eller utomlands är ansvariga för," sa förre statsministern Geir H. Haarde i gårdagens "Spjallið með Sölva".

Geir H. Haarde var ovanligt självkritisk under intervjun men drog också en tydlig linje mellan vad han anser vara regeringens och statens respektive näringslivets ansvar för finanskraschen. Han kallade affärsbankerna för "giriga" och sågade deras aggressiva och ansvarslösa expansion. Han sa också att han inte hade förutsett kollapsen utan att han länge trodde bankernas finanser var goda. Även om han inte ville axla ansvaret för andras misslyckade affärer så beklagade han att han inte hade genomskådat finansbubblan tidigare.

Något mer regeringssamarbete med Socialdemokraterna står inte heller på Geir H. Haardes önskelista. "Det ska gå långt innan vi prövar det igen", sa han.

Geir H. Haarde sa också att han mindes fel om sitt agerande efter att Storbritannien terrorstämplat Landsbanki i oktober - han försökte visst få till stånd ett samtal med premiärminister Gordon Brown men fick i stället nöja sig med finansminister Alistair Darling.

Geir H. Haarde avgår som partiledare för Självständighetspartiet på landsmötet som hålls i Reykjavík den 26-29 mars.

Endurreisnarnefnd Sjálfstæðisflokksins, partiets egen kriskommission, levererade i går slutrapporten om vad som gått snett i samband med finanskraschen. Här finns oväntat hård kritik - både mot centralbanken Seðlabanki Íslands, finansinspektionen Fjármálaeftirlitið och politikerna. Men den centrala ståndpunkten är precis som tidigare: Det var människor som begick misstag, det var inte den politiska ideologin som det var fel på.

Kommissionen anser bland annat att krisen blev särskilt djup på Island eftersom både centralbanken och regeringen alldeles för sent insåg vilka svårigheter som de isländska affärsbankerna stod inför. Finansinspektionen och centralbanken var i sin tur alldeles för snälla mot bankernas generösa utlåning. Seðlabanki Íslands största misstag var att tillåta att bankernas utländska sparkonton som Icesave och Kaupþing Edge inte formellt flyttades till utlandet - då hade inte ansvaret i slutändan hamnat hos de isländska skattebetalarna.

Även Seðlabanki Íslands räntepolitik får hård kritik. I stället för att bromsa inflationen fick den höga styrräntan motsatt effekt när folk lånade i utländska valutor.

För att få fart på ekonomin föreslår kommissionen bland annat tillfälliga skatterabatter för företag och ökat stöd till nyföretagande. Partiet tror på en fri marknad med hälsosam konkurrens. Kommissionen efterlyser också en snar sänkning av styrräntan till samma nivå som i grannländerna. Bostadslånen ska kunna omförhandlas så att inga tvingas bort från sina hem.

Kritiken mot centralbankens agerande är överraskande hård men sannolikt nödvändig för att återfå förtroendet hos väljarna. Om landsmötet ställer sig bakom kommissionens slutsatser innebär det att Självständighetspartiet faktiskt har gjort upp med arvet från Davíð Oddsson - även om partiets ideologiska linje inte har förändrats så har ledningen ändå tagit avstånd från symbolfiguren för dess politik. Om det räcker för de väljare som har vänt partiet ryggen återstår att se.

Värt att notera är också att kommissionen inte nämner de varningar som Davíð Oddsson säger sig ha utfärdat för en förestående finanskrasch. Att inte ens hans egna litar på honom är kanske den kritik som svider allra mest.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets interna uppgörelse med finanskraschen.