tisdag 3 mars 2009

Nytt utbetalningsrekord för a-kassan

Vinnumálastofnun betalade i går ut nästan två miljarder isländska kronor till 14 000 arbetslösa. Det är det högsta månadsbeloppet någonsin.

I dag är 16 413 islänningar - 10 445 män och 5 968 kvinnor - utan arbete. Majoriteten av de arbetslösa, 10 795 personer, bor i Reykjavíkområdet. Under februari gjordes inga massuppsägningar och arbetslösheten ökar nu inte i samma takt som under det föregående halvåret. Antalet väntas dock fortsätta att stiga fram till sommaren.

De islänningar som söker hjälp hos kyrkan har fyrdubblats under det senaste året. Förstagångsansökningarna är många och kommer främst från personer som har blivit av med jobbet. Den mest utsatta gruppen är medelålders män, skriver Fréttablaðið.

Polisens kostnader för att bevaka demonstrationerna uppgår till totalt 55,5 miljoner isländska kronor. Stefán Eiríksson, polischef i Reykjavík, säger till Morgunblaðið att utgifterna inte ryms inom nuvarande budget och han har därför inte gett upp hoppet om att staten ska skjuta till pengar. Justitieminister Ragna Árnadóttir uppmanar polisen att försöka hitta en annan lösning men utesluter inte statligt stöd.