tisdag 17 mars 2009

Polisen nöjd med kampen mot knarket

En man i 20-årsåldern döms till två års fängelse för att ha försökt smuggla in tre kilo amfetamin till Island. Det är bara ett i raden av framgångsrika tillslag som den isländska tullen och polisen har gjort mot narkotikahandeln under 2008.

Mannen, som är bosatt i Reykjavík, stoppades den 7 april förra året på flygplatsen i Keflavík på väg hem från Paris. Tullens narkotikahundar signalerade att mannen hade knark i väskorna. Vid en genomsökning visade det sig att en av resväskorna hade dubbel botten. Där fanns tre kilo amfetamin förpackat i två olika paket.

Mannen hade köpt narkotikan i Amsterdam. Syftet var att sälja amfetaminet på den isländska marknaden. Han döms nu av Héraðsdómur Reykjaness till två års fängelse för narkotikasmuggling.

Polisen och tullen beslagtog mer narkotika under 2008 än 2007. Enligt polisen beror det på att misstänkta knarkhandlare har punktmarkerats under året samt att myndigheterna har riktat in sig mer på försäljare än missbrukare. En lista på 150 personer som misstänktes vara inblandade i droghandel togs fram i januari förra året, och polisen har ingripit mot minst 80 procent av dem, rapporterar Vísir.is.

Polisen har under 2008 beslagtagit 6,5 kilo marijuana, 7,7 kilo kokain, 11 kilo amfetamin och 233 kilo hasch - när det gäller haschet rör det sig främst om ett jättebeslag på 190 kilo som gjordes i Seyðisfjörður i juni.

Gatupriset på narkotika har också stigit. Ett gram kokain kostar nu 14 750 kronor och ett gram hasch 2 670 kronor. Även amfetamin och ritalin har stigit i pris. Huvudskälet till de stigande priserna är kronans ras, men polisen hoppas också att det beror på att de lyckosamma beslagen har minskat tillgången något.

Dessutom kan polisen glädjas åt brottsstatistiken för 2008. Brottsligheten på Island har nämligen minskat avsevärt på Island under året. I de vanligaste brottskategorierna är den enda typen som ökar förmögenhetsbrott och bedrägerier.

Här kan du läsa domen i sin helhet, här kan du läsa mer om narkotikatillslaget i Seyðisfjörður, här om brottsligheten på Island och här polisens brottsstatistik för 2008.