söndag 29 mars 2009

Súðavík säger nej till storkommun

Bolungarvík och Ísafjörður kommer allt närmare ett samgående. Både kommunminister Kristján L. Möller och Bolungarvíks borgmästare Elías Jónatansson är för en sammanslagning.

Syftet med samgåendet är att de två grannkommunerna ändå har ett stort utbyte som tros kunna bli ännu starkare. Det ska också gynna näringslivet. Dessutom tror regeringen att det underlättar samarbetet kring den 1,2 kilometer långa tunneln förbi Óshlíðarvegur. Den gör att Bolungarvík, Ísafjörður och Hnífsdalur (som ingår i Ísafjörðurs kommun) också kommer närmare varandra sett till restid samt att vägförbindelsen inte på samma sätt längre hotas av laviner och fallande klippblock.

Regeringen vill även att Súðavík ingår i den planerade storkommunen. Men i går sa kommunstyrelsen nej. För att kommunerna ska kunna betraktas som en helhet behövs en tunnel mellan Súðavík och Ísafjörður - och någon sådan finns inte med i regeringens planer för de närmaste åren. Även vägen mellan Súðavík och Ísafjörður är nämligen ofta avstängd på grund av dåliga väderförhållanden.

I Bolungarvík bodde vid årsskiftet 966 personer, Ísafjörður hade 3 972 invånare och Súðavík 212.

I Östfjordarna föreslår fyra alltingsledamöter enligt Morgunblaðið en tunnel under Fjarðarheiði mellan Egilsstaðir och Seyðisfjörður. Vägen är ofta igensnöad vintertid.

Här kan du läsa mer om planerna på kommunsammanslagningar.