fredag 6 mars 2009

Svar på ett läsarmejl - att resa runt Island

En läsare mejlade och undrade hur den som funderar på att åka runt Island i sommar ska tänka och planera. Det är säkert fler som har liknande tankar så här är svaret:

Ringvägen runt Island (Þjóðvegur 1 eller Hringvegur som den också kallas) är 134 mil. Den är till största delen asfalterad men vissa sträckor har grusbeläggning. Vägen är efter isländska förhållanden bred och fin, framför allt mellan Reykjavík och Akureyri samt i sydväst. Här finns dock en hel del broar där bara ett fordon åt gången kan passera. Den enda avgiftsbelagda sträckan är Hvalfjarðargöng, tunneln under Hvalfjörður, som kostar 800 isländska kronor. Du kan åka runt tunneln - en vacker omväg på knappt fem mil.

Tänk på att får finns överallt på Island under sommarhalvåret. Sakta in och var uppmärksam - i synnerhet om lammen och mamman befinner sig på olika sidor av vägen.

Räkna inte när du planerar resan med att kunna köra 90 kilometer i timmen hela tiden. Snö är visserligen sällsynt även på höglandet under sommarmånaderna, men tjock dimma, hårda vindar och hällregn kan ställa till problem och göra körningen långsam. I synnerhet på hög höjd. Informationsskyltar från Vegagerðin (Vägverket) berättar hur väder- och vägförhållandena är inför olika sträckor. Även stora vägar bjuder på många kurvor och backkrön med dålig sikt.

Att köra i terrängen är förbjudet. Om du hyr en bil som inte är fyrhjulsdriven får du heller inte köra på F-vägar. Det innebär bland annat att du inte får köra på höglandet.

Island är inte alls lika förtjust i uppmaningar och varningsskyltar som Sverige - de som finns är också där av en anledning. Att till exempel köra på F-vägar med en vanlig personbil innebär sannolikt att du inte kommer därifrån för egen maskin samt att du får stå för alla kostnader.

I teorin går det att åka runt Island på två dagar. Men allt under en vecka är meningslöst om du ska hinna se och uppleva något. Trevliga platser som Seyðisfjörður, Hofsós och Reykholt innebär också en omväg. Om du dessutom vill se Snæfellsnes och Västfjordarna är två veckor ett minimum - då ökar också körsträckan till omkring det dubbla. Ringvägen genar också förbi de ödsliga områdena i nordost som också är väl värda ett besök.

Det finns för övrigt egentligen bara en vettig genväg från ringvägen - i öster kan du åka väg 939 över Öxi, något som du sparar nästan nio mil på även om det innebär en långsam klättring på grusväg över bergen.

Om du är på Island i mindre än en vecka men ändå vill se dig omkring med egen bil är det bättre att välja till exempel Reykjavík eller Akureyri som bas för att göra dagsutflykter i stället för att stressa runt landet.

Kring Akureyri finns pärlor som Grímsey, Mývatn, Húsavík, Jökulsárgljúfur, Sauðárkrókur och Hrísey. Med huvudstaden som utgångspunkt har du nära till Grindavík, Krýsuvík, Borgarnes, Reykjanestá, Hveragerði, Geysir, Þórsmörk och Gullfoss.

Men om du funderar på Jökulsarlón, Skaftafell eller Vík í Mýrdal så är det bättre att övernatta på plats - det finns visserligen dagsutflykter med buss men det blir väldigt mycket åkande och väldigt lite natur.

Turistsäsongen på Island är kort samtidigt som övernattningsmöjligheterna i delar av landet är begränsade. Att boka i förväg är därför ett måste om du ska vara säker på att hitta någonstans att sova - det minskar visserligen möjligheten att vara spontan, men det botar du med god planering och gott om tid.

Trots alla skriverier om hur billigt Island har blivit så är det fortfarande allt annat än ett lågprisland. Räkna med att det mesta är snäppet dyrare än i Sverige - från taxiresor till mat. Många hotell saltar dessutom räkningen lite extra under sommaren - om du kan åka i maj eller september är priserna betydligt lägre samtidigt som du kan vara hyfsat säker på en resa runt Island där vädret inte blir ett bekymmer.